Rome, een stad vol geschiedenis. Het Colloseum, de Sixtijnse Kapel en de St. Pieter. Maar ook pleinen, pizza’s en espresso’s. Onze jongste zoon wist al lang waar hij na toe wilde met ons, na het behalen van zijn diploma: Rome! Een prima bestemming voor een citytrip!

Waar slapen we?

We regelen een appartementje via Airbnb, in de wijk Trastevere. Hiervandaan kunnen we veel bezienswaardigheden wandelend bereiken en anders is het openbaar vervoer nooit ver weg.

We vliegen van Brussel naar Rome. Daar nemen we de trein naar station Trastevere en vervolgens de tram. We hebben een keuken/woonkamer, badkamer en een slaapkamer met mezzanine. Prima. In de buurt doen we boodschappen en maken een lekkere salade.

Indrukwekkend Colloseum

Via Circus Maximus en de boog van Constatijn lopen we de volgende ochtend naar het Colloseum. Het grootste amfitheater (80 na Chr.) trekt heel veel bezoekers. Wij hebben online kaartjes geregeld en kunnen een groot deel van de rij voorbij lopen.

In het Colloseum krijgen we een goede indruk van hoe het er ooit uitgezien moet hebben. Ondanks de drukte kunnen we alles goed zien. Vooral de ondergrondse kelders, waar de dieren en gladiatoren zich ophielden, maken indruk. De dieren, uit Noord-Afrika en het Midden-Oosten werden met liften omhoog getakeld.

De vele ingangen, 80 in totaal, konden 55.000 toeschouwers binnen laten. Voor iedere sociale klasse waren er andere zitplaatsen. De keizer zat op een podium.

Het Palatijn

Na het Colloseum lopen we naar het Palatijn. Op deze heuvel zijn sporen gevonden uit de IJzertijd (10e eeuw voor Chr.). De legende vertelt dat Romulus en Remus hier door een wolvin zijn groot gebracht.

We bezoeken de resten van het stadion, het huis van Augustus, het huis van Livia, zijn vrouw en de hutten van Romulus. Via de mooie tuinen lopen we naar het Forum Romanum.

Het Forum

Het Forum was het hart van het politieke, commerciële en juridische leven in het klassieke Rome. We zijn onder de indruk: van de boog van Titus, de resten van de enorme Basilica van Constantijn, het huis van de Vestaalse Maagden en de tempels van Romulus en Antonius en Faustina.

De Bocca della Verita

Volgens de traditie klappen de machtige kaken van de Bocca della Verita dicht om de hand van elke leugenaar. Ik herinner me het boek van Rindert Kromhout, dat ik meerdere keren heb voorgelezen aan de kinderen… Gelukkig, er gebeurt niets.

De Trevi Fontein en de Spaanse Trappen

De Trevi Fontein is bijna niet te bereiken, zo druk is het er. Er zijn werkzaamheden aan de gang en daarom worden de muntjes nu in een minibadje gegooid. Beetje sneu is het wel.

De Spaanse Trappen, één van dé bezienswaardigheden, worden vandaag bevolkt door de supporters van FC Bayern Munchen, die vanavond tegen Roma spelen. Dus helaas ook hier geen fotomomentje.

Fietsen langs de Via Appia

De volgende ochtend laten we de drukte achter ons. We gaan fietsen langs de Via Appia. Deze weg is in 190 v Chr. aangelegd. Het was een verbindingsweg met de havens en het Rijk in het oosten.

Langs deze weg trokken de lijkstoeten. Het was in die tijd namelijk verboden om begraven te worden in de stad.

Aan de Via Appia liggen veel familiegraven, kerken, tombes, villa’s en aquaducten. In tegenstelling tot de stad is het hier heerlijk rustig. Wat ons betreft één van de hoogtepunten van ons bezoek aan Rome.

Aquaduct Claudio

De aquaducten zijn nog best goed bewaard gebleven, zoals het aquaduct Claudio. Door deze aquaducten werd een miljoen kubieke meter water per dag naar de hoofdstad gebracht.

Er worden nog steeds aquaducten gebruikt. Oudere Romeinen vullen hun flessen water bij fonteinen die erdoor worden gevoed. Ze zweren bij de kwaliteit en vinden het beter dan kraanwater. Overigens vind je op iedere hoek van de stad wel een fonteintje waar je water kunt halen…ideaal in deze warme stad.

Cimitero Protestante

Op deze begraafplaats liggen een aantal beroemdheden begraven. Wij zijn vooral onder de indruk van de prettige sfeer die er hangt. De poezen die in het zonnetje liggen te soezen tussen het groen en de klassieke muziek die tegen vijf uur klinkt. Als je dan ergens moet liggen, dan maar hier…

’s Avonds eten we in Trastevere, een gezellige wijk waar je prima kunt eten.

Vaticaanstad

De volgende ochtend zijn we vroeg op pad om naar de Sint Pieter en de Vaticaanse musea te gaan. We bezoeken eerst de koepel van de Sint Pieter en hebben prachtig uitzicht over de stad. Echt een aanrader!

Na het bezichtigen van de kerk lopen we door naar de Vaticaanse musea. Ook hier hebben we online kaartjes geregeld en kunnen we langs de rij lopen. Heerlijk!

Binnen is het knetterdruk en ‘moeten’ we in een avondvierdaagse tempo langs de hoogtepunten.

De Vaticaanse musea

De wenteltrap van Guiseppe Momo (1932) vind ik persoonlijk één van de hoogtepunten. Buiten staat de Cortile della Pigna (denneappel), dit was ooit een fragment van een fontein. De binnenplaats van Villa Belvedere is een groen rustpunt. Binnen lopen we langs de dierenzaal en de Galleria delle Carte. Prachtig!

De Wenteltrap

In de stanze van Rafaël, de zalen waar Rafaël de muren en plafonds heeft gedecoreerd zien we vooral religieuze idealen. De appartementen van Borgia bevatten fleurige fresco’s en meubels en tegeltjes. Uiteindelijk komen we in de Sixtijnse kapel.

Hier mag je hutje mutje de muren en plafonds, geschilderd door Michelangelo, bewonderen. Strikt verboden om te fotograferen en alleen maar fluisteren….

Een ijsje bij de Gelaterie

We wandelen naar de Piazza Navona. Dit plein is ovaal, het was vroeger een renbaan. In deze buurt zien we veel barokke gebouwen en kerkjes en kerken. We kopen een ijsje en genieten van de muziek van een gezellige band.

Het Pantheon

Het Pantheon was vroeger een tempel voor alle goden, in de middeleeuwen werd het een kerk. Aan de buitenkant is niet te zien hoe enorm de koepel is: 43 meter hoog en 43 meter in doorsnede!

De lekkerste pizza van de stad

’s Avonds gaan we eten bij de lekkerste pizza van de stad: Da Baffeto (Via del Governo Vecchio). Tegenover de pizzera ligt de Irish Pub en daar drinken we eerst wat, ook gezellig.

Da Bafetto is enorm populair, er staat een enorme rij voor de deur. Maar het is er heel gezellig en het eten enorm lekker.

De Campo de’ Fiori

De volgende dag gaan we naar de markt, de Campo di’ Fiori. Een gezellige en drukke markt waar vooral groente, fruit, pasta, olijfolie en kruiden worden verkocht.

Op de hoek bij de bakkerij worden pizza’s gebakken en we nemen als lunch flinke stukken mee. Heerlijk! In deze straatjes heb je helemaal niet het gevoel dat je in het drukke Rome bent. Het is allemaal heel gemoedelijk en gezellig.

Het theater Marcellus ligt aan de Tiber. Vroeger een enorm amfitheater, nu alleen nog de buitenmuur. In de middeleeuwen werd het omgebouwd tot vesting en vervolgens tot paleis.

Tot slot: veel gezien en gedaan

We hebben in een dag of vier, vijf veel gezien en gedaan. Rome is een mooie stad waar enorm veel te zien is. Verrassend dat er ook rustige plekken zijn waar je je in een groot dorp waant zoals op de markt of tijdens het fietsen van de Via Appia.