Schotland is een aantal jaren geleden uitgeroepen tot het mooiste land ter wereld. Is dat terecht? We rijden vanuit Glasgow langs adembenemende landschappen, stille meren, schitterende kastelen en ruige hooglanden. Ja, Schotland is mooi!

Schotland is heel geschikt om een week te bezoeken. Bijvoorbeeld in het najaar (geen last van midges!). Lekker wandelen en genieten van de ruige natuur is goed te combineren met een bezoek aan Glasgow of Edinburgh.

Daarnaast zijn er veel redelijk geprijsde mogelijkheden om te overnachten in een hostel of Airbnb. Hieronder beschrijf ik onze roadtrip, waar we gewandeld hebben en welke huisjes we hebben gehuurd.

Onze route:

Eén keer per twee jaar gaan we met onze volwassen kinderen op pad. We zijn gestart in Glasgow en rijden met twee auto’s via Loch Lomond en de Trossarchs naar Glen Coe. We rijden naar het eiland Skye. Na enkele dagen rijden we via Loch Ness en Inverness naar Grantown-on-Spey dat bij Cairngorms NP ligt. We eindigen in Glasgow.

Onderweg naar Skye

We komen onder andere langs het Eileen Donan Castle dat op een eilandje in Loch Duich ligt.

Schots huisje op Isle of Skye

Boodschappen doen in het ietwat saaie Fort William en vervolgens naar Torrin op het prachtige Isle of Skye.

’s Morgens vertrek je uit Nederland en ’s avonds zit je bij het haardvuur in een knus, gezellig huis met uitzicht op Bla Bheinn (Blaven).

Dit huisje huurden we via Airbnb van Pete en Cary. Het is geschikt voor 6 personen en kost ongeveer 100 euro per nacht.

Wandeling naar Loch na Creitheach

De volgende ochtend gaan we wandelen. We hebben moeite om het startpunt te vinden, maar eenmaal gevonden gaat het wandelen vlot.

We wandelen van Klimarie, via Carnsunary naar Loch na Creitheach. We nemen een alternatieve route, we struinen langs een waterval en hoger op de bergflank.

Hoewel het pad nog doorloopt, stoppen we bij Loch na Creitheach en hebben zicht op de uitlopers van Slat Bheinn en Bla Bheinn.

We keren naar de auto’s terug en maken nog een ommetje naar het kustplaatsje Eigol. Op de terugweg komen we Schotse Hooglanders tegen.

Portree en Trotternishridge

De volgende dag rijden we naar het pitoreske Portree. Het is een koude dag, het heeft gehageld en er ligt sneeuw op de bergtoppen. Het slechte weer maakt dat ons bezoekje aan het haventje van korte duur is.

We rijden door naar het Trotternish Schiereiland. De omgeving is schitterend. De Old Man of Storr en de Trotternishridge is al van verre te zien. Het zijn grillig gevormde basaltrotsen. De Old Man is imposant met zijn 50 meter hoogte!

Bij de start van de wandeling kleden we ons dik aan, inclusief regenbroek. Zodra we wandelen worden we snel warmer en het uitzicht maakt ons erg enthousiast!

Je kunt om de Ridge heen wandelen, wij blijven aan de zuidkant en keren na een tweetal uurtjes terug.

Sneeuwstorm!

Na de wandeling rijden we naar Kilt Rock, een waterval die in zee stort. Daarna naar Quiraing en via een smal weggetje van Staffin naar Ulg.

Er steekt een heftige sneeuwstorm op, we kunnen weinig meer zien van de omgeving. Binnen de kortste keren ligt er een dik pak sneeuw. De schapen zijn onverstoorbaar en grazen rustig door…

Loch Ness en Uruquhart Castle

Via Loch Ness en Uruquhart Castle rijden we de volgende dag naar Cairngorms National Park.

Hier hebben we ook een huisje gehuurd via Airbnb in Grantown on Spey. Dit huisje heet The Robin’s Nest en is van Liz en Dave. Het ziet er van buiten piepklein uit, maar biedt meer dan genoeg ruimte voor zes personen. Het is gezellig en van alle gemakken voorzien. Het is iets duurder ongeveer 140 euro per nacht.

Die middag maken we een korte wandeling (a stroll) in de buurt van Grantown, the Viewpoint Walk. Er ligt veel sneeuw!

Wandeling in Cairngorms National Park

De volgende ochtend rijden we naar Aviemore/ We gaan naar het Glenmore Visitor Center om te informeren of we het Meall a’Bhuchaille circuit kunnen doen.

Het is een afwisselende wandeling naar de top van 810 meter met uitzicht op Abernethy Forest en Loch Morlich en via Ryvoan Bothy en Loch Uaine terug. Bij dit Visitor Centre kun je ook informatie krijgen over andere wandelingen, moutainbikeroutes e.d.

De vriendelijke Schot van het Visitor Center zegt dat het allemaal wel zal lukken. De sneeuw zal tot onze knieën komen (en hij overdrijft niet) maar gisteren hebben anderen de wandeling ook gedaan en toen waren de omstandigheden een stuk heftiger. Het pad zou echter zichtbaar moeten zijn…

Dat blijkt niet zo te zijn. Dus wordt deze wandeling ook weer flink struinen. Op de top genieten we van het uitzicht met de meegebrachte lunch waaronder warme soep (een aanrader!). Voor de afdaling is geen pad meer te bekennen en zakken we dijbeen-diep weg in het sneeuwtapijt! Hilarische taferelen en veel lol!

Naar Glasgow

De volgende ochtend vertrekken we naar Glasgow. We willen nog graag een korte wandeling maken, maar de weersvoorspelling is dermate beroerd dat we besluiten om direct naar Glasgow te rijden.

Na een paar uurtjes komen we aan bij Finlay Drive, aan de westkant van Glasgow. Hier hebben we, eveneens via AirBnb, een appartement gehuurd van Collin. Een mooi, stijlvol en ruim appartement (voor 115 euro per nacht) en van alle gemakken voorzien. Je kunt hiervandaan lopend naar de stad of met de trein.

Proviands Lordship, het oudste huis van Glasgow

We wandelen de stad in, via de Cathedral of St. Mungo en Proviands Lordship, het oudste huis in Glasgow uit 1471. Daarna shoppen we in Sauchiehall en Buchanenstreet. Vervolgens lopen we terug naar Finlay Drive. ’s Avonds gaan de jongens nog een biertje doen in een aantal pubs.

Het bijzondere en veelzijdige Riverside Museum

De volgende ochtend gaan we eerst naar het Riverside Museum, een modern gebouw aan de rivier waarin het Transport Museum gevestigd is.

In het museum zien we een bonte verzameling van datgene dat kan rijden, vliegen of varen, op een leuke manier gepresenteerd. Er is een jaren ’30 straatje, een metrostation en een pub en grote wand met auto’s die als modelautootjes worden getoond. Buiten ligt er een Tall Ship uit 1896. Een erg leuk museum!

The Botanic Gardens en Kelvingrove

We wandelen naar de Botanic Gardens in West End. Hier zijn twee kassen uit 1873 met bijzondere planten. We zien epifyten, reusachtige bananenbomen, cactussen en vleesetende planten. We lopen naar Kelvingrove Museum en Art Gallery, gigantisch groot museum met een natuurhistorische collectie en kunst.

Naar de pub

Aan het einde van de middag is iedereen moe en we hebben flink trek gekregen. We nemen de trein naar Queen Street en lopen naar Merchant City. Hier komen we in de levendige Clutha Bar terecht, waar we een lekkere pizza eten.

Vervolgens gaan we naar de Scotia Bar, één van de oudste pubs van Glasgow, waar later op de avond een gezellig bandje speelt.

Zaterdag vertrekken we naar het vliegveld, na een bumby vlucht van Stef Stuntpiloot landen we op Charleroi. We kijken terug op een gezellige week in een prachtig land!