Stockholm is de perfecte hoofdstad. Een goede sfeer, prachtige gebouwen en musea, een oud centrum en lekker eten. En de stad ligt op meer dan 20.000 eilandjes.

Inmiddels hebben we de stad twee keer bezocht en hoewel we meer natuurmensen zijn, zijn we wel enthousiast over de hoofdstad van Zweden.

Camping

We staan op Swecamp Flottsbro Camping, een camping in Huddinge, 15 minuten van het centrum. Een prettige camping in een groene omgeving. Hiervandaan kun je makkelijk met de trein naar het centrum.

Een andere mogelijkheid is Bredang Camping, deze ligt dichter bij het centrum, maar is wel drukker. Je kunt met de metro in korte tijd naar het centrum. Hier hebben we de eerste keer dat we Stockholm bezochten gestaan.

Bezienswaardigheden

Er is veel te zien en te doen in Stockholm. Een keuze maken is lastig. Hieronder noem ik een aantal bezienswaardigheden die in ieder geval de moeite waard zijn.

Gamla Stan

De oude stad van Stockholm, met ontelbare mooie smalle straatjes, veel leuke winkeltjes en terrasjes. Je kunt hier uren rondzwerven en goed slagen voor leuke souvenirs en cadeautjes. Hier zie je ook het Riksdaghuset en het Kungliga Slottet. Je kunt ook de kathedraal bezoeken, van buiten ziet die er niet zo mooi uit, maar vanbinnen vonden wij hem verrassend. Er staat onder andere een groot beeld van Joris en de draak.

Je kunt een overigens een gratis wandeltour boeken en je rond laten leiden door o.a. Gamla Stan. Kijk op FreeTourStockholm. Op die manier leer je de stad echt kennen.

Bij het koninklijk paleis vindt iedere dag de wisseling van de wacht plaats. Stipt om 12.15 uur! Sinds 1523 is de lijfwacht in het Paleis gevestigd en ze voeren een prachtige ceremonie uit.

Stadshuset

Het Stadshuset is een bijzonder gebouw uit 1923. We hebben een rondleiding gevolgd met leuke en interessante feitjes. Je ziet er o.a. De Gouden Zaal, met gouden mozaïek en de Blauwe Zaal, met rode bakstenen. Hier vindt ook het diner plaats als de Nobelprijswinnaars bekend worden gemaakt.

De 106 meter hoge klokkentoren is indrukwekkend en eenmaal boven hebben we uitzicht over geheel Stockholm. De toren heeft een houten constructie en de gangen zijn slim gemaakt, ze lopen namelijk schuin omhoog.

Vasa museum

De Vasa is een oorlogsschip dat in 1628 bij zijn eerste tocht gezonken is. Het schip is in de jaren 60 van de vorige eeuw geborgen. In het museum is een indrukwekkende reconstructie te zien, het is eromheen gebouwd. Het museum laat zien hoe het schip geborgen is, in wat voor tijd het gebouwd is, hoe de zeeslagen in die tijd verliepen en hoe het leven aan boord was. De Vasa is 62 meter lang en 40 meter breed en ligt nog steeds te drogen…

Skansen museum

Skansen is een openlucht museum, het grootste van Zweden. Er staan gebouwen uit alle streken van het land. Een beetje zoals ons Openlucht Museum in Arnhem. Er worden verschillende ambachten getoond. Er is ook een kleine dierentuin. Met name voor kinderen is dit een leuke bezienswaardigheid.

Andere interessante musea: Naturhistoriska Riksmuseet en het Moderna Museet.

Rondvaart en veerboot

Je kunt verschillende rondvaarten boeken. Wij vonden het heel leuk om Stockholm vanaf het water te zien. Je vaart langs verschillende eilandjes, waar prachtige huizen staan.

Je kunt ook de veerboot naar Djurgarden nemen.

Södermalm, voor een mooi uitzicht over de stad

Hiervandaan heb je prachtig uitzicht over de stad. Dit kost je helemaal niets!