Het eiland Tiengemeten is een klein stukje verwilderde natuur. Je kunt er genieten van de weidsheid en het wilde water. En als je de pont op stapt heb je al een vakantiegevoel!

Tiengemeten bereik je met de pont vanuit Zuid-Beijerland. Op het hele uur vaart de pont er in tien minuutjes naartoe. In het bezoekerscentrum van Natuurmonumenten kun je informatie krijgen over het gebied. Tiengemeten is sinds 2005 omgevormd van landbouwgrond naar natuur.

De faciliteiten op Tiengemeten

Op Tiengemeten zijn een herberg, een gasterij, een speelnatuurterrein voor kinderen, fietsverhuur en een landbouwmuseum te vinden. Kortom; er is van alles te doen, maar wij komen om te wandelen!

Drie verschillende wandelingen

Er zijn drie wandelingen op Tiengemeten. een korte route van 3,5 km, een bomenroute van iets meer dan 10 km en de Wildernis route van 10 km. Wij kiezen voor de laatste omdat deze ook over onverharde paden gaat.

De Wildernis route

Bij het bezoekerscentrum volgen we de paaltjes. We nemen een korte detour om de bevers te spotten. Helaas zien we alleen de beverburcht en bomen waar behoorlijk aan geknaagd is, maar geen bevers…. We lopen verder en spotten een grote groep Schotse Hooglanders.

Via de dijk en de vakantiewoningen die gevestigd zijn in oude hoeves lopen we naar de zuidwestkant. We komen bij de Blanke Slikken, een deel waar vooral riet staat waar je doorheen loopt. Je komt bij een hoge rietheuvel waarvandaan je uitzicht hebt naar alle kanten. Tijd voor een korte pauze.

We wandelen rustig terug langs de Weelde, waar veel watervogels te zien zijn. Verschillende soorten eenden en ganzen, maar ook andere watervogels zoals de kluut en de wulp hebben het hier naar hun zin. Er zijn ook roofvogels, zoals buizerds en de slechtvalk. In de winter zou hier ook de zeearend te spotten zijn, een reden om nog eens terug te komen!

Samenvatting:

Het is een prettige, afwisselende wandeling met mooi uitzicht over het eiland en het omliggende water. Ik vond de wandeling niet zo ruig, als je een gebied de Wildernis noemt, verwacht ik dit toch een beetje. En het komt vooral omdat de route weinig over onverharde paden gaat en nog steeds ‘aangelegd’ is. Het deel dat we zelf door het gras banjerden om de Schotse Hooglanders te observeren vond ik het leukste.

Informatie:

  • Start- en eindpunt: bezoekerscentrum Tiengemeten
  • Afstand: 10 kilometer
  • Bewegwijzering: paaltjes
  • Niveauverschil: niet van toepassing I
  • Informatie en kaart: website Natuurmonumenten