Waar je ook wandelt, een dagtrip in de Ardennen of een meerdaagse trektocht door Zweden of Bosnië, tussendoortjes zijn belangrijk! Ze zijn de brandstof om door te kunnen gaan als het al de hele tijd pijpenstelen regent of als je die klim nog moet volbrengen. Maar wat neem je mee?

Ook hier geldt, net als bij het ontbijt, de lunch of het avondeten smaken en behoeftes verschillen van mens tot mens. Ik geef hieronder aan waar wij ervaring mee hebben.

Tussendoortjes zoet

Met stip op één staat chocolade. Een fijne reep brengt vooral na een lange dag hiken een heel prettig gevoel (de endorfines komen vrij!). Chocolade is zwaar maar brengt veel plezier dus gaat zeker mee in de rugzak.

Snoepjes waar je lang op kunt zuigen zoals pecto’s, mentos en smints zijn ook welkom. Het is prettig om iets in je mond te hebben tijdens het wandelen. Denk ook aan druivensuiker zoals Dextro Energy (verkrijgbaar in verschillende smaken). Het geeft je direct een energyboost. En voor de liefhebber: dropjes.

Tussendoortjes hartig

Trailmix staat op nummer één bij de hartige tussendoortjes. Trailmix is eigenlijk een mix van zoet en hartig. Het zijn zoute pinda’s of noten gecombineerd met rozijnen en chocolade of andere dingen die jij lekker vindt. De chocolade voeg je toe in de vorm van M & M’s, Smarties of chocolade rozijnen. In warme landen zou ik de chocolade achterwege laten.

Je kunt trailmix kant en klaar kopen maar het is goedkoper om het zelf even te mengen: een zak pinda’s of noten, een zak rozijnen en alles wat je nog wil toevoegen. Wij rekenen op 125 gram per dag voor twee personen. Dan kun je ieder een paar handjes nemen.

Repen

Verder nemen we altijd een stel repen mee zoals ontbijtkoekrepen, evergreens, cliffbar, eat natural of sultana. Het gemiddelde gewicht is 50 tot 70 gram. Een andere optie zijn candybars zoals Snickers en Mars. Die heb je ook in kleine, lichte varianten.

Soms heb je lekkere trek!

Opkikker of cup-a-soup

Een soepje geeft je ook veel energie. De zakjes bouillon (diverse smaken) van Opkikker zijn superlicht (3,3 gram) en heel smakelijk. Cup-a-Soup is beduidend zwaarder maar is wel verkrijgbaar in meer smaken. Nadeel van een soepje is dat je gekookt water nodig hebt. Je kunt een thermosfles meenemen maar die is vrij zwaar. Wanneer we trek hebben in een soepje stoppen we en zetten het brandertje even aan.

Gedroogd vlees

Gedroogd vlees zoals Beef Jerky is verkrijgbaar in verschillende smaken. Het bevat vrijwel geen vet en is caloriearm, maar bevat wel veel eiwitten. Het is een lekker pittig snackje, waar je lang op kunt kauwen. Een zakje bevat 40 gram, we doen de inhoud van meerdere zakjes in een ziplock of de daghoeveelheid in een klein zakje. Beef Jerky is bij de supermarkt te koop en soms bij de Action voor een schappelijkere prijs.

Overige tussendoortjes

Een stuk fruit, een gekookt ei of een stukje worst. Gedroogd fruit zoals dadels, abrikozen en vijgen zijn ook heerlijk. Voor de chipsliefhebbers: Bits van Doritos, dit zijn kleine zakjes (van 30 gram) met zoutjes. Je koopt 8 zakjes voor 1,99 bij Kruidvat.

Gewicht

Wij rekenen op zo’n 130 gram per persoon per dag. Maar 100 gram per persoon kan ook. Dan neem je bijvoorbeeld 50 gram trailmix mee en 1 reep.

Wanneer we langs hutten of andere bevoorradingsplaatsen komen dan nemen we maar voor enkele dagen tussendoortjes mee. Tussendoortjes zijn namelijk overal wel te koop en makkelijker te krijgen dan een ontbijt of avondmaaltijd.