Na zo’n 24 uur reizen komen we in Hanoi aan. Klaar voor een reis van vier weken met het openbaar vervoer door Vietnam. Van de drukke straten in Hanoi naar een fietstocht door de groene rijstvelden, van de schitterende Halong Bay naar de Bountystranden aan de kust. Een wereld om te ontdekken!

You can find the English version here!

Kant-en-klare reis of zelf boeken?

Natuurlijk kun je een kant-en-klare reis boeken naar Vietnam, maar wij hebben voor deze reis alles zelf geregeld en geboekt. Onze verblijven variëren, soms kiezen we voor een goedkoop hotel, soms kiezen we een iets duurdere accommodatie omdat er geen goedkope opties zijn of omdat de duurdere variant voor Nederlandse begrippen nog steeds erg weinig kost.

We reizen met twee van onze kinderen, we hebben lang van tevoren samen bekeken welke bezienswaardigheden en activiteiten interessant voor ons zouden zijn. Er zijn veel mogelijkheden en ook al lijkt bijna vier weken een zee van tijd, we moeten toch keuzes maken. De nadruk ligt op natuurschoon en culturele bezienswaardigheden. We houden van actieve vakanties, fietsen, wandelen en kayaken maar relaxen aan het strand vinden we ook fijn.

We reizen met het openbaar vervoer zoals de trein en de bus. Daarnaast regelen we op sommige plaatsen een auto met privé chauffeur, om bepaalde plekken te kunnen bezoeken zoals My Son. In Vietnam mag je namelijk niet zelfstandig een auto huren en besturen.

Hanoi

’s Morgens komen we, na een lange reis van zo’n 24 uur, in Hanoi aan. In de oude stad bevindt zich Hanoi Amanda Hotel. Een prettig hotel. Hiervandaan kun je de oude stad makkelijk te voet ontdekken.

We wandelen door de oude wijk, die al in de 15e eeuw is ontstaan. Het is er druk en warm. De overgang is groot en we moeten nog acclimatiseren. Daarnaast zijn we gewoon nog moe van de reis. De drukte maakt indruk. In sommige straten kun je maar één product krijgen, bijvoorbeeld plastic of schoenen. We gaan naar het Hoan Kiemmeer en de Ngoc Sontempel.

’s Avonds eten we in een Frans restaurant (69) en genieten we van het uitzicht uit ons hotelraam. Wat een bedrijvigheid!

Waterpoppentheater

De volgende dag wandelen we naar de St. Jozefcathedraal. Het is erg warm, dus we koelen af in een restaurantje. ’s Middags gaan we naar het Waterpoppentheater. Het is een populaire toeristische aangelegenheid. De muziek wordt live gespeeld, de poppenspelers staan in het water, achter een afgeschermd gedeelte. Knap hoe ze de poppen bespelen. Er zitten grappige stukjes bij en het is leuk om het publiek te observeren, maar het is niet echt ons ding.

Literatuurtempel, Pagode en Ho Chi Minh

De volgende dag gaan we naar de Literatuurtempel, een oud (1070) en indrukwekkend tempelcomplex met tuin, waar Confusius zijn leerlingen onderwees. Hier is veel te zien o.a. gedenkstenen van de verschillende geleerden die hier lesgaven.

Hierna lopen we naar de Pagode met één Zuil (Chua Mat Cot), die in een vijver met lotusbloemen staat. Na de Pagode lopen we door naar het Ho Chi Minhmausoleum. Dit staat op een enorm leeg plein waar de zon meedogenloos schijnt. Hier werd in 1945 de onafhankelijkheid uitgeroepen.

Na een ijsje bij de Lotteria (de Vietnamese MacDonalds) wandelen we naar het voormalig Paleis en de huizen van Ho Chi Minh. Ze staan in een prachtige botanische tuin. Met name het huis van teakhout aan het water is erg mooi.

Dong Xuan Markt

’s Avonds bezoeken we de Dong Xuan Markt. Een drukke en indrukwekkende markt, waar werkelijk alles te koop is… groente, fruit, maar ook glaswerk, grafstenen, kleding en brommers.

Halong Bay

De volgende ochtend worden we door een busje van Etnic Travel opgehaald om naar de Halong Bay en Bai Tu Long Bay te gaan.

Er zijn verschillende routes door de Halong Bay, het is een druk bezochte toeristische attractie, Etnic Travel kiest een rustige route. We stappen op de boot en onderweg gaan we kayaken en bezoeken we een drijvend vissersdorpje. De omgeving is prachtig! En de sfeer op de boot, waar we ook overnachten, is prima. De groep bestaat uit ongeveer 15 personen, van verschillende nationaliteiten.

Overnachten bij Mr. Sau, de visser

De volgende ochtend genieten we van de zonsopgang in deze schitterende omgeving. Daarna gaan we zwemmen en kayaken. We gaan terug naar de haven van Cai Rang waar we op de boot naar Bai Tu Long Bay op ons wacht. We varen naar eiland Quan Lan. Hier overnachten we bij een visser in het dorp, Mr. Sau. Hij heeft een luxe huis, met voor iedereen een sobere kamer. ’s Avonds helpen we de dames in de keuken met het maken van Vietnamese loempia’s. Ze smaken prima!

De volgende ochtend fietsen we naar het strand waar onze kinderen een duik nemen in de wilde Chinese Zee. Het strand is ongerept en leeg. We fietsen naar de haven.

Na nog een keer kayaken, varen we terug naar Cai Rang, daar moeten we lang wachten op het busje, dat helaas pech heeft. Zodoende komen we ’s avonds laat pas in Ninh Binh aan.

Smakeloos Ninh Binh

We overnachten in het Phuong Anh hotel. Een goedkoop hotel met weinig charme. Soms verblijf je op plekken die nuttig maar lelijk zijn en die dan toch in je herinnering blijven plakken.

We kopen treinkaartjes, doen boodschappen, de was en regelen een tour naar Cuc Phuong National Park met privé chauffeur. ’s Avonds eten we in een restaurant dat aanbevolen werd door de Lonely Planet, maar we vinden het zeker geen aanrader….(net als heel Ninh Binh haha).

Cuc Phuong National Park

Met een chauffeur en een Engelssprekende gids gaan we de volgende ochtend naar het National Park. De rit, zo’n 50 kilometer, duurt zo’n anderhalf uur. We maken een wandeling in het park naar de 1000 jaar oude boom. Het is er erg rustig. Mooie wilde begroeiing, veel insecten.

De lunch gebruiken we bij de ingang van het park en daarna gaan we naar het Endangered Primate Rescue Center, waar een gids ons rondleidt. Dit centrum, dat o.a. steun krijgt van de Apenheul en Blijdorp, heeft zo’n 150 langoeren en gibbons gered van stropers. Na een bezoekje aan het schildpaddencentrum is er tijd over en we gaan naar het Van Long Nature Reserve.

Van Long Nature Reserve

Wat een cadeautje, dit bezoek aan dit prachtige natuurreservaat! We kunnen er met een bootje varen, het is er heerlijk rustig en de prachtige karstbergen maken veel indruk. We zien ook nog een langoer in het wild!

Fietsen naar Tam Coc

We fietsen de volgende dag door mooie karstbergen naar Tam Coc. Onderweg zien we boeren die aan het werk zijn op het land, koeien en geiten op de weg en we kruisen een fikse regenbui. We schuilen bij een familie. We spreken elkaars taal niet, maar ze bieden ons hun afdak aan. In Tam Coc brengen we een bezoekje aan de Lotteria die net met veel tamtam geopend is.

In een Soft Seat naar Danang

’s Avonds nemen we de trein naar Danang. Die vertrekt om 18.00 uur. Het is ontzettend druk op het station, het lijkt wel een volksverhuizing. Je mag pas naar het perron als je trein bijna komt. Mensen lopen met hun hele hebben en houwen over de sporen.

De trein is oud. Het kost niet veel, maar je krijgt ook niet veel. De nacht duurt lang, hangend, zittend in onze Soft Seats. We zijn blij als het licht wordt, 13 uur in deze trein is geen feest. In Danang kopen we kaartjes voor het volgende traject.

Paradijsje in Hoi An

Mr. Phu van Botanic Garden Homestay staat op ons te wachten. Hij brengt ons naar een paradijsje! Heerlijke ruime bungalow, prachtige tuin, een lekker zwembad en hele vriendelijke mensen. Het eten is verrukkelijk!

De volgende dag gaan we op de fiets naar het strand. Die avond worden we door Mr. Phu uitgenodigd om aan te sluiten bij het diner, samen met alle andere gasten. Een tafel vol lekkernijen en interessante ontmoetingen. Een ontzettend leuk initiatief!

Het oude centrum van Hoi An

Vanuit Botanic Garden Homestay fietsen we in tien minuutjes naar het centrum. Het is een leuke stad met een prettige sfeer, ondanks dat het toeristisch is. De straten worden ’s middags afgesloten voor al het verkeer en ’s avonds gaan alle lampionnen aan.

We lunchen bij het Cargo restaurant en daarna kopen we een strippenkaart waarmee je de oude huizen kunt bezoeken. Een aanrader want je kunt zelf bepalen welk huis, tempel of museum je wilt bezoeken.

We starten bij het huis van Tan Ky, daarna gaan we naar de woning van familie Tran. In ieder huis word je anders ontvangen en zie je andere dingen. De mensen wonen er nog echt, het is geen openlucht museum en dat is mooi om te zien. We gaan ook nog naar Quan Thang, Duc An en de Handicraft Workshop. Vooral de tuinen en binnenplaatsen maken indruk.

My Son (spreek uit: Mie Sun)

Vandaag hebben we een auto met chauffeur geregeld om naar My Son te gaan. Dat betekent vroeg op omdat we er dan voor de busladingen toeristen zijn. Het is een archeologische vindplaats van het Chamkoninkrijk en de Chambeschaving. Deze plek werd aan het einde van de vierde eeuw gesticht door keizer Bhadravarman. Het was een politiek en religieus centrum.

De vindplaats is verdeeld over 8 plekken, waar overblijfselen staan. Het hele complex is helaas in de Vietnamoorlog gebombardeerd. Archeologen zijn nog steeds bezig met onderzoek. Doordat alle gebouwen middenin de natuur staan, binnen een kom heuvels, is het een speciale plaats.

Fietsen in de omgeving van Hoi An

Vanuit Hoi An maken we een fietstocht van 17 kilometer door de omgeving. We komen langs rijstvelden, kleine dorpjes, viskwekerijen. De paadjes zijn soms smal, soms wat drukker, maar het is ontzettend leuk om de omgeving van de fiets af te zien. Een voorbeeld van een fietsroute kun je hier vinden (dit is niet de route die wij hebben gefietst).

De volgende dag gaan we lekker naar het strand.

Marble mountain

Vandaag brengt Mr. Phu ons naar Marle Mountain. Een Marmergebergte dat bestaat uit vijf kalkheuvels, die naar de vijf elementen zijn vernoemd. Vroeger lagen ze in zee. Hier delft men marmer, de omgeving staat vol met marmerwinkeltjes en fabriekjes. De meeste marmer komt trouwens uit China, omdat de hoeveelheid hier al behoorlijk geslonken is…

Je kunt de berg beklimmen via de trappen of met de spuuglelijke lift gaan. Wij gaan via de trappen en komen allerlei tempels en grotten tegen. Boven hebben we uitzicht op de omgeving en in de verte de zee. We vinden dit niet het meest spectaculaire uitje…als je weinig tijd hebt kun je het gerust overslaan.

Trein naar Nha Trang

De trein naar Nha Trang heeft twee en half uur vertraging. In plaats van 21.00 uur komen we om half twaalf aan. Gelukkig staat de transfer naar Ki’em Art House, ons verblijf, te wachten. Die transfer duurt ook nog anderhalfuur, dus we komen midden in de nacht in the middle of nowhere aan…

Pas de volgende ochtend zien we hoe mooi het hier is! De schitterende bungalows liggen verspreid in een grote tuin, daarbij ligt een mooi strand en de heerlijke blauwe zee. Het is een paradijsje! En het eten is ook nog verrukkelijk! Hier willen we voorlopig niet meer weg…

Relaxen aan het srand

We vullen onze dagen met zonnen, zwemmen, relaxen, lezen, fotograferen, wat langs het strand wandelen, hangen in de hangmat en nog zo van die zalige zaken… Drie heerlijke dagen en nachten lang. Compleet uitgerust vervolgen we onze reis.

Nachttrein naar Saigon/Ho Chi Minstad en bus naar Can Tho

Ook de trein naar Saigon/Ho Chi Minstad heeft vertraging, we komen ’s morgens om 7 uur aan en voelen ons beroerd. Het Ki’em Art gevoel is helemaal weg. Met een taxi gaan we naar het busstation en hier nemen we de minibus naar Can Tho. Vier uur later komen we daar aan. Het regent verschrikkelijk en we treffen een eigengereide taxichauffeur. Hij blijft maar rondjes rijden en wil ons niet afzetten bij het hotel.

In het hotel regelen we een tour voor de volgende ochtend om de drijvende markten te bezoeken op één van de zij-armen van de Mekong. Helaas moeten we om vijf uur opstaan…we hebben ons wel eens fitter gevoeld.

De drijvende markt van Cai Rang

Die ochtend gaan we eerst naar de drijvende markt van Cai Rang, een markt met grote boten. Daarna varen we naar Phong Dien markt, waar vooral kleine bootjes zaken doen. Ten slotte gaan we nog naar My Khanh Village, hier neemt onze gids Nguyen ons mee voor een wandeling langs boerderijtjes en een lunch.

Leven op, in en aan het water

Hier leven mensen op, in en aan het water. Ze doen de was, poetsen hun tanden, wassen hun kinderen of de groente voor de maaltijd. Nguyen doet enorm haar best, ze is erg enthousiast. De tour is heel afwisselend en gelukkig hebben we goed weer!

Terug naar Saigon/Ho Chi Minstad

De volgende ochtend gaan we terug naar Saigon/Ho Chi Minstad. Vanaf het busstation gaan we met de taxi naar ons hotel, La Jolie (dat inmiddels Silverland Jolie heet), dat in het eerste district ligt. We maken een stadswandeling die in de Lonely Planet staat en komen op deze manier langs de meeste bezienswaardigheden van de stad.

Vlak bij ons hotel ligt de Opera of het Gemeentelijk Theater, dit ligt aan een groot plein. Hier is ook het Continental Hotel uit 1880. We zien een aantal propagandaborden over het gezinsleven, het werk en onderwijs. De onderwijzers hier worden enorm gewaardeerd, van onze gids in Can Tho hoorden we dat leerkrachten hoog in aanzien staan en levenslang pensioen krijgen. Verderop staat het beeld van Oom Ho en het Stadhuis.

Het zusje van de Notre Dame en het postkantoor

Veel gebouwen doen denken aan de Franse geschiedenis van deze stad. De Notre Dame lijkt in de verste verte niet op haar zusje in Parijs, maar is wel een toeristische trekpleister. De kathedraal is gebouwd met materiaal uit Frankrijk.

Het postkantoor is ook in Franse stijl gebouwd. Het heeft nog oude telefooncellen en heeft mooie muurschilderingen, tegels op de vloer en mooi hekwerk bij de deuren.

Het Paleis van de Hereniging staat middenin een groot park. Het is beroemd geworden omdat in 1975 een tank van het Noord Vietnamese leger door het hek reed en de oorlog tussen het Zuiden en Noorden ten einde was. Het is nu een museum en alles is nog blijven staan zoals het er in 1975 uitzag.

Bij de Centec Tower doen we een drankje in de Shri Lounge op de 23ste verdieping met schitterend uitzicht op deze drukke, warme en gekke stad.

Mekongrivier en kleurrijke markt

De volgende ochtend maken we onze stadswandeling af. We starten bij de Mekongrivier. Daar staat een beeld van Tran Hung Dao, een strijder tegen de Mongolen. We lopen langs het Majestic Hotel, dat een belangrijke rol had in de Tweede Wereldoorlog. De Bitexco Financial Tower steekt overal boven uit, het is een moderne glimmende wolkenkrabber. We gaan naar de kleurrijke markt.

Grootste rotonde van de stad

Bij de Ben Tanh markt, eveneens een toeristische trekpleister, ligt één van de grootste rotondes van de stad. Het verkeer komt van alle kanten aanrazen en het gaat aldoor goed! Lastig om hier over te steken! Altijd doorlopen….het verkeer gaat wel achter je langs.

De markt vinden we niet zo speciaal, dus we vertrekken vrij snel.

De Spa en de dierentuin

In het hotel laten we ons verwennen in de Spa. Een heerlijke massage!

De volgende ochtend brengen we een bezoekje aan de dierentuin. Het is onze laatste dag. We genieten nog één keer van het lekkere ontbijt en wandelen dan naar het grote park waarin de dierentuin ligt. Het is zondag en veel Vietnamese families zijn aan het picknicken. Het is er druk, er zijn gokspelletjes, draaimolens en ander kermisachtig vermaak.

De dieren hebben niet allemaal even grote hokken, maar de omstandigheden vallen ons mee. De apen zijn kostelijk, ze zitten namelijk aan de buitenkant van hun hok!

’s Avonds nemen we een taxi naar het vliegveld. We vertrekken om 20.50 uur en de reis verloopt vlot. We zijn om 13.00 uur de volgende middag thuis en hebben er dan weer 24 uur opzitten!

Samenvatting:

Een mooie afwisselende reis waarin meerdere hoogtepunten zaten. Het reizen door Vietnam kost meer moeite dan door bijvoorbeeld Thailand. De bevolking is vriendelijk maar spreekt niet overal goed Engels. Je moet een extra stapje doen om in contact te komen, want de Vietnamezen zijn bescheiden. Het land heeft veel mooie bezienswaardigheden zoals de Halong Bay, Hoi An, de natuurparken en de stranden. Het is wennen om niet je eigen weg te kunnen gaan en afhankelijk te zijn van een chauffeur en gids. Toch heeft Vietnam veel te bieden! De bevolking en de manier waarop zij leven, aan en op het water, op hun brommertjes in het drukke verkeer en de mooie natuur, heeft de meeste indruk gemaakt.