Wandelgidsen gebruik je om je wandeling voor te bereiden. Ze bevatten meestal een beschrijving van verschillende dagwandelingen of meerdaagse wandelingen, informatie over het start- en eindpunt en interessante bezienswaardigheden.

Hieronder geef ik een aantal aanbevelingen van gidsen die wij gebruikt hebben tijdens onze tochten. We gebruiken de gidsen vooral tijdens de voorbereiding, ze gaan niet altijd mee in de rugzak.

Hiking & Tramping in New Zealand

Hiking & Tramping in New Zealand van Lonely Planet gebruik ik momenteel ter voorbereiding van onze Nieuw Zeeland reis. De Lonely Planet gids geeft een goed beeld van wat je ter plekke kunt verwachten, veel informatie over de trektochten en prettige overzichtskaartjes.

Lonely Planet Hiking & Tramping in New Zealand

Deze gids geeft suggesties voor het Noorder- en Zuidereiland. Er staan per gebied of nationaal park een aantal wandelingen in. Om je te helpen kiezen staat er ook een tabel in waarin de duur, de moeilijkheidsgraad, het beste seizoen en de manier waarop je het startpunt kunt bereiken in één overzicht staan. Hierbij staan ook de redenen waarom je voor een bepaalde tocht zou moeten kiezen…omdat het gebied spectaculair is of omdat je er naar een top klimt bijvoorbeeld. Voor ieder wat wils!

Zoals je van Lonely Planet gewend bent staat er ook veel praktische informatie in de gids, zoals accommodaties, restaurants en outdoorwinkels.Daarnaast vind je algemene info over het land. Lonely Planet leukt het geheel op met mooie foto’s waarbij je direct zin hebt om je wandelschoenen aan te trekken!

Hiking & Tramping in New Zealand is te koop voor €17.99 bij o.a. Bol.com.

# GAAN

‘#Gaan’ – de hort op met de leukste boswachter van Nederland. Een natuurgids over de Nederlandse natuurgebieden die verrassend mooi zijn! Met prachtige foto’s en interessante informatie.

Ik was in eerste instantie sceptisch toen ik dit boek in handen kreeg. Is dit niet een promotiepraatje van Natuurmonumenten? Ja, dat is het. Of Hanne de leukste boswachter is, weet ik niet. Ik vraag me af óf Hanne zelf blij is met die titel? Maar in ieder geval biedt Hanne een frisse blik op de Nederlandse natuur.

Ze is een leuke jonge vrouw en ze heeft verstand van ‘zaken’. Ze schrijft vlot en met zelfspot over de verschillende natuurgebieden. Geeft tips en weetjes en interviewt diverse collega’s.

‘#Gaan’, kun je gebruiken als je op zoek bent naar informatie en wandelingen of fietstochten in een bepaald gebied, maar je kunt het ook ‘gewoon’ van A tot Z lezen. Een verfrissend en verrassend leuk boek!

De gebieden die in ‘#Gaan’ aan bod komen zijn: Het Naardermeer, Oosterschelde, Het Hulsthorsterzand, De Zaanstreek, Zuid-Limburg, Het Vechtdal, Het Lauwersmeer, Heuvelrug, De Onlanden, De Wadden, Brabantse Wal, Het Dwingelderveld, Noord-Hollandse Duinen, Zuid-Hollandse Eilanden en de Veluwe.

Wil je alvast iets lezen over het verrassende Hulsthorsterzand of de het mooie Dwingelderveld? Lees dan verder bij die wandelingen, wij gebruikten #Gaan bij ons bezoek aan deze gebieden!

#Gaan is te koop bij Bol.com voor €20,99.

Wandelgidsen van Rother

De wandelgidsjes van Rother zijn praktische gidsen waar meerdere dagwandelingen in staan. Inmiddels zijn al veel landen en gebieden beschreven zoals de Ardennen, Azoren, Bretagne, Dolomieten, Corsica,Eifel, Ierland, Provence, Sicilië, Vogezen, Zuid- Noorwegen.

Wij zelf hebben onder andere de Azoren, Schotland, IJsland gebruikt tijdens onze vakanties en we zijn erg tevreden.

In de gidsjes staan zo’n 50 verschillende wandelingen. Op de overzichtskaart zie je direct of het een lichte of zware wandeling is, in ieder gidsje staan meerdere makkelijke en moeilijke wandelingen dus ook voor de ervaren wandelaar zijn deze gidsjes handig om mee te nemen.

Ijsland

Iedere wandeling staat duidelijk beschreven, er staat een kaartje in, het start- en eindpunt wordt beschreven, de hoogtemeters en de globale duur van de wandeling. Daarnaast vind je er ook nog achtergrondinformatie in en enkele foto’s.

De beschrijving met het kaartje is niet altijd toereikend, een wandelkaart ernaast gebruiken of gps is prettig (en veilig).

De Rother wandelgidsjes zijn voor € 15,99 te koop bij Bol.com. of de Zwerver, reisboekwinkel.

Trekking in Zweden

Wil je een trektocht gaan maken in Zweden, zoals de Kungsleden of de Padjelantaleden? Dan is Trekking in Zweden van Sander van der Werf een handige gids om je tocht voor te bereiden. De gids wordt uitgegeven door Dominicus. Deze uitgeverij heeft ook gidsen over bergtochten in de Alpen en Noorwegen.

In Trekking in Zweden staan verschillende wandelingen. In het noorden van Zweden, Lapland, maar ook in midden van Zweden. Er staan 12 dagtochten in en 15 meerdaagse, waaronder de Kungsleden en de Padjelantaleden.

Afbeeldingsresultaat voor bergtochten in zweden

Iedere tocht wordt uitvoerig beschreven, met handige informatie over het start- en eindpunt, de bereikbaarheid van deze punten en of je bijvoorbeeld een boot nodig hebt. De zwaarte van de tocht, het aantal kilometers, de bevoorrading. Alles komt aan bod en deze gids is handig voor zowel de beginnende als de gevorderde wandelaar.

Naast de tochtbeschrijvingen staat er ook algemene informatie in het boek over uitrusting, veiligheid, eerste hulp en kleding in het boekje.

Het is al een wat oudere gids, uit 2009, maar veel informatie kun je up to date maken door reisverslagen te lezen op internet. Op dit moment is de gids niet meer te krijgen bij Bol of de Zwerver. Hopelijk komt er een handige opvolger!

Wildlife wandelingen in Nederland

Een leuke gids met 12 ontdekkingstochten in het spoor van wilde dieren. Dan zul je sceptisch denken ‘Huh, wilde dieren, die zijn hier toch niet in Nederland?’. Deze gids laat je zien dat er genoeg wilde dieren te ontdekken zijn!

Wildlife wandelingen in Nederland

De gids beschrijft 12 wandelingen, verspreid over Nederland. De wilde dieren staan tijdens die wandelingen centraal, zo worden onder andere het wild zwijn, het konikpaard, de zeearend en de moeflon beschreven.

Ieder hoofdstuk begint met een algemene beschrijving en informatie. Waar vind je dit dier, wat is het startpunt en hoe kom je er. Waar kun je dit dier tijdens je wandeling verwachten en informatie over het gedrag. Daarna volgt een routebeschrijving van de tocht. De wandelingen variëren en zijn globaal tussen de 5 en 14 kilometer.

Bij iedere tochtbeschrijving vind je ook een ‘logboek wildspotten’, hier kun je noteren op welke locatie en tijdstip je iets gezien hebt. Dit kan het dier zelf zijn, maar ook sporen of uitwerpselen. Tenslotte wordt het hoofdstuk afgesloten met een interview met een boswachter uit het betreffende gebied.

Het boekje biedt leuke tochten, waarbij je op zoek kunt naar wilde dieren, maar ook een hoop interessante achtergrond informatie! En de tips hoe je het beste op ontdekking kunt gaan mogen natuurlijk ook niet ontbreken; loop tegen de wind in, laat de hond thuis, draag donkere kleding, neem een verrekijker mee…..

De schrijvers zijn ervaren wandel- en reisgidsen makers. Ze weten alles van het ontwerpen van recreatieve routes en dat is te merken!

Deze gids is te koop bij bol.com voor €9,95.

Pieterpad I en II

De wandelgidsen over het Pieterpad van het NIVON zijn een musthave voor iedereen die het Pieterpad wil gaan lopen. Of je nu één etappe gaat doen of meerdere of misschien wel het hele pad in één keer, deze wandelgidsen staan boordevol nuttige informatie.

Iedere etappe wordt uitvoerig beschreven, zowel vanuit het zuiden als vanuit het noorden. Er staan topografische kaarten in, dus een wandelkaart is niet meer nodig en de markeringen worden duidelijk aangegeven. Daarnaast staat er een heleboel informatie in de gidsjes, compleet met foto’s over de geschiedenis of bezienswaardigheden van de streek waardoor je wandelt. En dat geeft net wat extra’s!

Ook het openbaar vervoer en eventuele café’s voor een kopje koffie onderweg staan aangegeven. Kortom: een hele complete gids waarmee je met een gerust hart op pad kunt!

De Pieterpad gidsen zijn te koop bij Bol.com voor zo’n 20 euro.

Via Dinarica

De Engelstalige Via Dinarica gids van Tom Clancy hebben wij tijdens onze reis naar Bosnië & Herzegovina gebruikt.

In deze gids beschrijft Clancy de 350 kilometer van het witte pad Via Dinarica dat door Bosnië en Herzegovina loopt. Iedere etappe wordt beschreven, het aantal kilometers, met een kaartje en informatie over start- en eindpunt. Er staan mooie foto’s in het gidsje en als je het gidsje doorbladert krijg je een goede indruk van het land en de etappe.

Via Dinarica

Toch waren wij minder tevreden over deze gids. Niet alle informatie klopt. De gids geeft je zoals gezegd een indruk, maar de kaartjes zijn niet heel gedetailleerd. Omdat de Via Dinarica ook in werkelijkheid niet overal goed wordt aangegeven, is het lastig navigeren. Je moet dus zeker een andere manier ernaast gebruiken om je weg te kunnen vinden. Daarnaast is het verstandig om extra te checken of de informatie nog klopt.

Om te bepalen welk deel van de Via Dinarica je zeker wilt lopen, als je niet alle etappes wilt doen, is het wel handig om deze gids te gebruiken. Het is handig om de Via Dinarica app op je te telefoon te zetten, hier staat een hoop informatie in. Daarnaast gebruik je dan een app als maps.me om ter plekke je weg te vinden.

Via Dinarica is voor €20, – te koop bij Bol.com.