Hieronder geef ik per eiland aan welke wandelingen we hebben gemaakt. Per wandeling geef ik ook praktische informatie over de lengte van de wandeling en hoe je bij het startpunt kunt komen.

Kaza Pikinoti – De baai van Portete

Wie is de Mol?

Aan de rand van Faja d’Agua ligt het natuurlijk zwembad. Een heerlijk plek om een frisse duik te nemen of te snorkelen. Wanneer je de weg volgt wandel je in 20 minuten naar het onbruikbare vliegveld dat in 2004, na 12 jaar gesloten is. Het ligt op een landpunt en doordat hier een behoorlijke zijwind waait is het onverantwoord om hier te landen. Het is een soort ‘Wie is de Mol?’- locatie. Totaal vervallen en er loopt vee op de landingsbaan.

Langs de kust

Bij het vliegveld kun je een smal paadje oplopen. Hier wandel je verder met aan je rechterkant de blauwe zee en de ene na de andere prachtige baai, met rotsen en poeltjes en aan je linkerkant de steile rotsen. Brava is een jong vulkanisch eiland, hetgeen betekent dat de omgeving er behoorlijk ruw en ruig uitziet in tegenstelling tot bijvoorbeeld Sal dat inmiddels een vlak eiland is. Na ongeveer een uur komt de baai van Portete in zicht. Het enige zandstrand van Brava, omgeven door groen. Het ligt er prachtig bij.

Snorkelen

Je kunt verder doorlopen langs de kust naar Lomba. Hiervandaan kun je dan met een taxi terug naar Sintra of Faja d’Agua, mits je dit van tevoren regelt. Wij willen snorkelen en wandelen een stukje terug om af te dalen naar één van de baaitjes.

We zijn hier de hele dag helemaal alleen. De onderwaterwereld is rijk, met veel verschillende vissen, zee-egels en onderwaterplanten. Als we denken aan de drukte in Zuid-Frankrijk, Italië of Spanje vinden we het onvoorstelbaar dat het hier zo mooi ongerept is en zo rustig… Misschien moeten we dit helemaal niet verklappen en voor onszelf houden! Aan het einde van de middag keren we langs hetzelfde wandelpad terug naar Faja d’Agua.

Informatie:

Duur van de wandeling: 1 á 2 uur, naar Lomba 2 á 3 uur. 
Hoogtemeters: –
Start- en eindpunt: Faja d’Agua, Lomba
Denk aan: handdoek, zwemkleding, zonnebrandmiddel, voldoende water

Nosse Senhora de Monte – Faja d’Agua

Brava is weliswaar een klein eiland (64 km² )maar er lopen talloze paadjes en paden en zo worden alle dorpjes en gehuchten met elkaar verbonden. Je kunt er dus alle kanten op en net zo lang doorstappen als je wil. Vanuit Nova Sintra kun je omhoog wandelen, via Cova Rodela naar Nosse Senhora de Monte (ca. 25 minuten) en van daaruit kun je alle kanten op. Wij wandelen vanaf Nosse Senhora de Monte de Ribeira in, terug naar Faja d’Agua. Het is een wandeling van zo’n twee uur langs verharde ezelspaden.

Het startpunt is het kerkje in Nosse Senhora de Monte. Hier loopt het pad steil naar beneden. We hebben uitzicht op de bergen rondom en de Ribeira onder ons. De omgeving ziet er ruig en droog uit. Wanneer je foto’s bekijkt uit voorgaande jaren zie je het verschil met dit jaar. Dit jaar is er erg weinig regen gevallen. Het is er veel minder groen. De boeren hebben moeite om over voldoende water te beschikken om hun gewassen te irrigeren.

Spookdorp Levadura

Na zo’n drie kwartier tot een uur komen we langs het spookdorp Levadura. Hier zien we wat akkers, bomen en verlaten huisjes. Er zijn twee watertanks. Je kunt hier makkelijk het verkeerde pad nemen, want er zijn verschillende routes. We richten ons op de groene vallei beneden ons en komen op dezelfde hoogte als de huizen aan de overkant. We gaan nog niet naar beneden maar lopen langs een stenen barrière (aan het einde van de Ribeira), zo komen we aan de overkant en lopen we langs de huizen. Aan de bewoners kun je de meest handige route vragen, ze zijn gewend dat er wandelaars voorbij komen.

Geiten in een groene oase

Hier lukt het de bewoners wel om hun gewassen te laten overleven. De dam zorgt voor voldoende water voor alle bewoners van dit deel van de Ribeira. Zodoende zien we o.a. suikerriet, bananenbomen en bamboe. Geitjes staan aan een veel te kort touwtje. Eén van de geiten mekkert hard, hij blijkt in de knoop te zitten met zijn eigen touw. Nadat ik de geit heb gered wandelen we verder in de rivierbedding.

Wijn op het terras met werelds uitzicht

Na ongeveer twee uur komen we bij Kaza Pikinoti aan, waar we uitblazen op ons eigen terras. Met een wijntje en een werelds uitzicht. Een prachtige zonsondergang!

Informatie:

Duur van de wandeling: 2 uur, vanaf Nova Sintra 2 1/2 uur
Hoogtemeters: ca. 600 meter dalen vanaf Nosse Senhora da Monte
Start- en eindpunt: Nosse Senhora da Monte – Faja d’Agua
Denk aan: zonnebrandmiddel, voldoende water