Wandelen is op het eiland van vuur en ijs zeer aantrekkelijk. Bij iedere stap wacht je een nieuwe verrassing. Daarnaast is het weer zeer onvoorspelbaar. De omgeving is ruig en ongerept met enorme gletsjers en vulkanen.
De wandelingen
Hieronder beschrijf ik de wandelingen die wij gemaakt hebben. We waren in april/mei op IJsland, de temperatuur wisselde en er lag op sommige plaatsen veel sneeuw. Hierdoor hebben we niet alle wandelingen die we hadden gepland kunnen doen of hebben we wandelingen aangepast aan de omstandigheden.
Sommige wandelingen duurden langer dan de beschrijving aangaf door bijvoorbeeld de enorme hoeveelheid sneeuw. Vrijwel alle wandelingen zijn terug te vinden in de Rother Wandelgids IJsland (uitgeverij Elmar).
Thingvellir, gemakkelijke rondwandeling langs de geschiedenis van IJsland
Deze wandeling is makkelijk, afwisselend én interessant. Een leuke kennismaking met IJsland en haar geschiedenis.
De start is bij het Informatiecentrum. Hier kun je uitkijken over de Allmannagjá, de Alle-mensen-kloof, de Thingvellirvallei en de kerk. Langs een breed pad loop je omlaag langs de Alle- mensen-kloof, één van de grootste breuken van deze streek. Hier vergaderden vroeger het IJslandse parlement en werden wetteksten voorgelezen.
We komen langs een waterval, de Öxaráfoss. We volgen de bordjes Skógarkostvergur. Hier lopen we middenin de lavavelden, met verschillende ruige spleten, waar allerlei soorten mossen groeien, tot aan de Skórgatkot, een verlaten boerderij. Bij Flosagja staat de kerk met kerkhof, een prachtig plaatje.
Thingvellirvallei Öxaráfoss waterval Alle-mensen-kloof
Informatie:
Start -en eindpunt: parkeerplaats bij het Informatiecentrum, aan weg nr. 36
Hoogteverschil: 100 meter
Aantal kilometers/tijd: 8 kilometer, 2 uur
De hete bronnen van Reykjadalur
Deze wandeling heeft ons aangenaam verrast! De hete bronnen liggen in een prachtig geothermisch gebied met hellingen waar een enorm kleurenpalet te zien is. Vanaf de parkeerplaats loopt het pad omhoog. We volgen de rode paaltjes route. Aan de overzijde liggen de bergen en naast ons loopt de Djúpagil rivier. We passeren een beek en enkele bronnen. Dan volgt een pittig klimmetje en hebben we zicht op de Reykjadalsá kloof. Het is de moeite waard om even stil te staan en te genieten van het mooie uitzicht.
De hete bronnen liggen verspreid om de Reykjadalsá beek. Iedere bron ziet er weer anders uit, modderig of sterk naar zwavel ruikend (solfataren). De kleuren en vormen zijn prachtig. We lopen verder langs de beek en volgen de bordjes naar links. Hier steken we de beek over en komen langzaamaan bij de bron.
Levende aarde
Daar kunnen we omhoog naar de Ölkelduháls. We klauteren omhoog en kijken om. Een prachtig dal ligt achter ons. Voor ons liggen sneeuwvelden en in de verte zien we andere heet waterbronnen. Overal leeft de aarde en kringelt de hete stoom omhoog.
Reykjadalur
We wandelen om de Ölkelduháls heen, daarbij komen we verschillende bronnen tegen en genieten we van de schitterende omgeving. Wanneer we weer zicht hebben op het dal, steken we nog een spannend sneeuwveldje over.
Warm water bad
Na dit steile stuk dalen we af naar de Reykjadalsá beek en zoeken een plaats om ons om te kleden. Dat kan bij de verschillende houten terrassen, maar ook langs de kant in het gras. We zoeken een plekje waar het hete bronwater samenkomt met het koude bergwater van de beek. Het is heerlijk om hier in het water te zitten en de frisse berglucht in te ademen. Er zijn meer wandelaars maar iedereen is lekker rustig. Fijn!
Na het lekkere warme bad, kleden we ons aan en wandelen we terug naar de parkeerplaats.
Informatie:
Start -en eindpunt: parkeerplaats Hveragerdi, door het centrum omhoog rijden, langs overdekt voetbalveld, links aanhouden naar de parkeerplaats (waar de weg ophoudt)
Hoogteverschil: 300 meter
Aantal kilometers/tijd: 8,7 kilometer, 3.45 uur (zonder bad)
Nationaal Park Skaftafell
Skaftafell is een schitterend Nationaal Park. Een enorme gletsjer, de Skaftafellsjokull, zie je al vanaf de ringweg liggen. We verheugen ons erop om hier te gaan wandelen. Op de dag dat wij van start gaan geeft de thermometer echter -1 aan, gevoelstemperatuur -5. Brrr.
We wijken van ons plan af en gaan in ieder geval niet de zware dagwandeling naar de Kritinartindar top (1126 meter) doen. We kiezen ervoor om naar het Sjónarnipa uitzichtspunt te lopen. Hier hebben we een schitterend uitzicht op de gletsjer en het uitgestrekte landschap richting zee.
Uitlopers van Skaftafellsjokull Svartifoss waterval
Daarna lopen we naar de Svartifoss waterval en pakken we één van de kortere wandelingen op. De Svartifoss stort langs basaltzuilen omlaag. Deze zuilen ontstaan wanneer de lavastromen afkoelen en er krimpscheuren ontstaan. De bovenste laag is onregelmatig, maar de onderste laag is vaak perfect van vorm. Via een oude turfhut Sel en twee watervallen, de Hundafoss en Pjófafoss, keren we terug naar de auto.
Informatie:
Start -en eindpunt: parkeerplaats Nationaal Park Skaftafell, open 1 juni – 15 september, langs Ringweg 1
Hoogteverschil: 320 meter
Aantal kilometers/tijd: 5 kilometer, 2 1/2 uur
Jökulsárlón
Vanaf Jökulsárlón/Fjallsarlon kun je naar het gletsjermeer Breidarsarlon. We hebben een deel van deze route gevolgd. Het is een prachtig gebied. Heel ruig en je hebt steeds uitzicht op de gletsjers. Zodra je iets verder van de gletsjermeren af bent is het ook direct heel rustig en laat je de toeristenmassa achter je.

Informatie:
Start – en eindpunt: Parkeerplaats Fjallsarlon of Jökulsárlón
Hoogtemeters: –
Aantal kilometers/tijd: 15 kilometer van parkeerplaats tot parkeerplaats, 5 uur. Je kunt ook een deel van de route doen.
Deze wandeling staat niet in de wandelgids, maar is wel terug te vinden op internet via deze link Jökulsárlón
De Hvannagilkloof
Deze pittige wandeling eindigt letterlijk en figuurlijk op het hoogtepunt, maar daarover straks meer. We starten bij Stafafell, net voorbij Höfn. Hier wandelen we langs een beek omhoog door de Raftagilkloof. Na een halfuur wordt de kloof smaller en het pad steeds rotsiger. Hier nemen we een bocht bij een dubbele muur van basalt, een indrukwekkend gevaarte. Bij een waterval klimmen en klauteren we omhoog.
Raftagilkloof Seldalurdal
We wandelen verder door een hooggelegen dal, het Seldalur. We zien in de verte rendieren. De omgeving is schitterend, liparietbergen met enorm mooie kleuren. We klimmen verder omhoog totdat we bij een uitzichtspunt komen en we zicht hebben op de indrukwekkende Hvannagillkloof.
We genieten van de prachtige bergwereld om ons heen en lunchen. Daarna willen we het pad weer oppakken maar dit lukt niet, we kunnen het niet meer vinden! De omschrijving in de gids is ook redelijk vaag en na drie kwartier zoeken geven we het op. We wandelen terug via het Seldalur dal en de Raftagillkloof.
Hvannagillkloof
Informatie:
Start – en eindpunt: Staftafell. Net voor Stafafell (komend uit het westen) een onverharde weg volgen bij de brug over de Jökulsá, bordje Graenaglid. Na 3 km parkeren voor kleine brug.
Hoogtemeters: 160 meter
Aantal kilometers/tijd: 8,6 kilometer totaal (volgens gids), 2 1/2 uur, wij deden er veel langer over.
De zwarte burchten van Dimmuborgir
In het Myvattn gebied ligt flink veel sneeuw en is het fris (3 graden). De wandeling start vlakbij ons huisje en loopt door een enorm gebied met allerlei lavaformaties. Gaat de wandeling normaal over goed gemarkeerde paden, nu zijn de paden niet te zien en moeten we regelmatig met onze wandelstokken ‘peilen’ hoe diep de sneeuw is. We doen er dus iets langer over dan de geplande twee uur en een kwartier (gids), maar vermaken ons opperbest.
De paden zijn niet echt zichtbaar meer Beklimming van de Hverfjall
We wandelen langs de Grjótagja, een lavapoort en hebben goed zicht op de Hverfjall. Een askrater is ontstaan door een gasexplosie en bestaat uit los zand en puin. De klim naar de kraterrand op 450 meter is dan ook een hele klus. Zigzaggend komen we uiteindelijk boven.
We wandelen naar het hoogste punt en hebben uitzicht op de krater en de verschillende lavaformaties. Na de afdaling en de lavapoort verkennen we de rest van Dimmuborgir, dat ‘zwarte burchten’ betekent. We komen onder andere langs de Kirkja, een enorm portaal van lava. Indrukwekkend.
Hverfjall
Informatie:
Start – en eindpunt: Parkeerplaats Dimmuborgir
Hoogtemeters: 250 meter
Aantal kilometers/tijd: 7,9 kilometer, normaal 2 uur 15 minuten, wij deden er ongeveer twee keer zo lang over
Zeemeeuwen langs de kust van Arnarstapi
Een heerlijke frisse wandeling langs de kust van het schiereiland Snaefellsnes. Het is een makkelijk te volgen pad, met zicht op de zee, de opvallende basaltformaties en de vele zeevogels die hier nestelen. Daarnaast hebben we steeds zicht op de indrukwekkende Snaefellsjökull gletsjer.
In het dorpje Hellnar kun je lekker iets drinken in Café Fjöruhúsid dat aan het strand ligt. Langs dezelfde weg hobbelen we daarna weer terug en onderbreken telkens onze wandeling voor fotostops.
De kust bij Anarstapi
Café Fjöruhúsid
Start – en eindpunt: Parkeerplaats Anarstapi, bij de stenen trol
Hoogtemeters: 120 meter
Aantal kilometers/tijd: 6,9 kilometer, 2 uur
Indrukwekkende Eldborg krater
Een mooie wandeling naar een vulkaankrater! Deze Eldborgkrater heeft een typisch rode kleur en wordt ‘vuurburcht’ genoemd. De krater is zo’n 900 jaar oud en in de omgeving is de oude plaatlava met een dichte vegetatie bedekt. Allerlei mossen, bessenstruiken en dwergberken groeien hier gestaag. Daarnaast is het fascinerend om te zien hoe de lava zich gevormd heeft, dit vraagt om de nodige foto’s.
Op weg naar de Eldborg krater
Na ongeveer een uurtje zijn we aan de voet van de krater. Dan klauteren we naar boven via kettingen en lavarotsen. De kraterrand is nog volledig in takt! Van boven hebben we een mooi uitzicht op de omgeving en op de krater zelf. We wandelen weer rustig terug langs hetzelfde pad.
Start – en eindpunt: Borgarnes, Boerderij Snorrastadir, bij de hoofdweg aangegeven.
Hoogtemeters: 100 meter
Aantal kilometers/tijd: 6,2 kilometer, 2 uur