Hieronder geef ik per eiland aan welke wandelingen we hebben gemaakt. Per wandeling geef ik ook praktische informatie over de lengte van de wandeling en hoe je bij het startpunt kunt komen.

Fogo

Pico de Fogo

Fogo is een vulkaaneiland, waar je ook bent, je hebt uitzicht op de Pico de Fogo van meer dan 2800 meter. Er waren uitbarstingen in 1951, 1995 en 2014. In het dorpje Portela kun je bij Casa Alcindo overnachten en van daaruit de Pico de Fogo met een gids beklimmen.

Het is geen goed idee om zelf de Pico op te klimmen. Met een gids krijg je verschrikkelijk veel interessante weetjes te horen en weet je zeker dat je veilig boven en beneden komt.

Onderweg naar de top van Pico de Fogo

De tocht duurt zo’n zeven uur. Je start ’s morgens om half zeven. Tijdens de wandeling vertelt de gids je van alles over de omgeving, de planten en waar ze voor gebruikt worden en het dorp Portela.

De uitbarstingen hebben veel invloed op de bewoners van de krater. In Portela zie je verschillende huizen die geheel of gedeeltelijk onder de lava zijn verdwenen. Zo goed en zo kwaad als het gaat proberen de inwoners weer een bestaan op te bouwen. Ze houden hun dieren, verzorgen hun planten op de vruchtbare grond, sprokkelen hout of runnen een klein winkeltje.

We hebben gedurende de wandeling steeds een schitterend uitzicht op de omgeving. We zien de zon opkomen en het wordt snel warmer. De omgeving lijkt één grote lavamassa, maar als je goed kijkt zie je allerlei verschillende kleuren. En in die stenen massa groeien toch een heleboel verschillende planten, waaronder wijnstruiken van de wijncoöperatie. Naarmate we hoger komen wordt het zwaarder, er is geen echt pad meer en de lava en rotsen lopen lastig.

De laatste meters tot de top!

Bij de rand ben je er nog niet, we kunnen, na een korte pauze, nog hoger. Waarbij we met touwen, de laatste meters overbruggen. We hebben dan een flink hoogteverschil, met een hellingshoek van 30 á 40 graden achter de rug! Dan te bedenken dat hier soms ook mountainbike wedstrijden verreden worden….

Uitzicht vanaf de top

Eenmaal boven, hebben we vanaf de 2829 meter hoge Pico een indrukwekkend uitzicht op de caldeirarand, de grote vulkaankrater en de Pico de Pequeno, de zijkrater die in 1995 en 2014 is uitgebarsten.

Je ziet ook goed de verschillende kleuren van de oude en nieuwe lava.  In 2014 stopte de vulkanische activiteit na 77 dagen, je kunt van bovenaf de lavastromen goed zien. Van boven zien we ook hoe Portela en Bangaeira net onder de lava bedolven zijn.

Rennen door het vulkaangrind

Om weer naar beneden te komen is de snelste manier om door het vulkaangrind te rennen. Spectaculair! Met een enorme vaart rennen we naar beneden. Als je stopt, zak je direct tot aan je knieën naar beneden! Bij Pico de Pequeno kunnen we weer op adem komen. Hier bekijken we de omgeving nadat we onze schoenen, broek en sokken ontdaan hebben van lavazand….

De laatste meters naar Casa Alcindo verlangen we naar een koude douche en een lekker koel glas drinken. Eenmaal op het terras kijken we terug op een enerverende dag in een uniek landschap!

Informatie:

Duur van de wandeling: 5 -7 uur
Hoogtemeters: 1200 meter
Start- en eindpunt: Portela
Denk aan: stevige maar wel ‘oude’ schoenen, lange broek, voldoende water

De wandeling omhoog is niet makkelijk. Het is steil (hellingshoek!) en er kan een behoorlijke wind waaien. Daarnaast wordt het snel warm wanneer de zon hoger staat, dus vertrek op tijd. Bovenop de top kan het daarentegen best fris zijn. Wandel altijd met een gids, niet alleen omdat het de tocht veel interessant en leuker maakt, vooral omdat het veiliger is. Een gids kost je ongeveer 6000 escudos, ca. 55 euro.

Zorg voor stevige schoenen. Denk erover na welke schoenen je aan doet, omdat het naar beneden lopen door het vulkaangrind je schoenen kan beschadigen. Zorg daarom ook voor een lange broek. Verder zijn een fototoestel, warme kleding, een zonnebril en voldoende drinkwater onontbeerlijk.

Alleen de Pico de Fogo op en neer wandelen kost je zo’n vijf uur. Wil je ook naar de Pico de Pequeno en uitgebreid de tijd nemen om foto’s te nemen en van het uitzicht te genieten reken dan op zeven uur.

Deze wandeling is ook te maken met een dagtour vanuit Sao Filipe. Het is echter leuker om in de caldeira te verblijven (zie accommodaties) zodat je optimaal kunt genieten van deze unieke plek.

Portela – Mosteiros

Vanuit het dorp Portela kun je naar Mosteiros wandelen. Je wandelt langs de lavavelden de Caldeira uit en daalt dan af richting zee. Laetitia en Alcindo zijn erg enthousiast over deze wandeling en aangezien onze veerboot naar Brava pas in de avond vertrekt besluiten we dat deze wandeling een goed idee is voor onze laatste dag op Fogo.

We vertrekken na het ontbijt. We wandelen langs het dorp Bancheleira en de lavavelden. Het is een prettig aangenaam pad, een soort weggetje langs de caldeirarand, met hier en daar huizen, bomen en ezeltjes.

Het grootste bos van Kaapverdië

Na een paar uur komen we in een bos Monte Vichio. Dit is het grootste bos van de Kaapverdische Eilanden. Veel verschillende bomen, sommige met mooie bloemen. Hier zou een soort controlepost zijn waar je 200 Esc moet betalen, maar er is niemand. Later blijkt dat de post zich beneden bevindt. We verlaten hier de caldeira en lavavelden. Het is heel wat warmer dan in de caldeira, waar een prettig briesje waait. We lunchen in het bos, onder de bomen. Het pad wordt gaandeweg lastiger door erosie: los zand en rollende stenen.

Prachtige plantages

Na het bos wandel je in prachtige plantages en biedt de omgeving meer afwisseling. Hier worden o.a. koffie, poormensbread, bonen, bananen en sinaasappels verbouwd. Hier en daar hutjes en huisjes en veel geitjes en ezeltjes. We delen het pad met werkmannen en -vrouwen die met hun volgepakte ezels op hun slippers voorbij lijken te vliegen! Hoe doen ze dat? Wij vinden het pad verre van makkelijk lopen, maar wij zijn dan ook niks gewend… Na een uur of vier, vijf komen we in de ‘bewoonde wereld’.

Informatie:

Aan de rand van Mosteiros worden wij opgepikt door een taxi (geregeld via Laetitia). Je kunt ook doorwandelen naar het centrum en daar een collectivo nemen.

Duur van de wandeling: 4 -5 uur
Hoogtemeters: 1000 meter
Start – en eindpunt: Portela – Mosteiros
Denk aan: stevige schoenen, voldoende water

Een leuke, afwisselende wandeling. Het eerste deel loopt heel makkelijk, het tweede deel loopt lastig. Doordat het pad bestaat uit los zand en stenen en doordat je voortdurend aan het dalen bent. Een taxi die je oppikt aan het einde (begin van het dorp) is fijn, maar je kunt ook doorwandelen, reken dan één of twee uur erbij. Je kunt dan een collectivo nemen naar Sao Felipe. Vraag in Portela na waar de collectivo’s in Mosteiros stoppen.