Een heerlijke afwisselende wandeling langs de steile en stille duinen, over het heerlijke brede strand en door het bos met imposante oude dennen waar je zeker damherten zult spotten. Neem een kijkje in dit prachtige en verrassende stukje Nederland!

De eerste keer dat we bij Westerschouwen hebben gewandeld volgden we de groene route door de Meeuwenduinen. Hieronder lees je het verslag. De tweede keer dat we bij Westerschouwen hebben gewandeld gingen we naar de Zeepeduinen en volgden we de witte route. Als je even naar beneden scrolt vind je de informatie over deze trail.

Op zoek naar de rust…

Nadat we de auto’s geparkeerd hebben nabij de rotonde en de strandopgang, wandelen we terug naar de Excursieschuur van Staatsbosbeheer. Hier starten meerdere wandelingen. We kiezen voor de Meeuwenduinen, zodat we duinen, bossen en strand lekker combineren. Deze wandeling kun je in omgekeerde richting wandelen (zie website Staatsbosbeheer).

De groene route, die we volgen, leidt ons door het bos met oude dennen. Hier is het nog druk met wandelwagens, fietsers en wandelaars die hun hond uitlaten, maar na een paar kilometer wordt het beduidend rustiger.

Het strand, met donkere wolken en wat spetters

We wandelen, na het bos en het meertje Boompjesput naar het strand. Even het stijgen en dalen door de duinen achter ons laten! Donkere wolken pakken zich samen en het regent zacht, maar het deert ons niet. Het is een heerlijk breed strand bij Westerschouwen. Waar je lekker de ruimte hebt en je langs de branding kunt wandelen. Die donkere luchten maken het geheel heerlijk Hollands.

Terug de duinen in

De route leidt ons terug de duinen in. Een heerlijk ruig deel, met veel stijgen en dalen, waar we vrijwel niemand tegen komen. Het uitzicht van de hoogste toppen is fenomenaal.

Damherten gespot

Eenmaal in het bos spotten we op verschillende plaatsen damherten. Natuurlijk proberen we ze te fotograferen, maar hoe rustig ze ook lijken dat lukt toch niet zo makkelijk.

We wandelen verder door het bos. Hier zijn er verschillende routes mogelijk terug naar de excursieschuur. Het laatste deel van de wandeling, merken we wel dat het, ondanks het beperkte aantal kilometers, een pittige wandeling is. We zijn toe aan een terrasje!

Samenvatting:

Een leuke afwisselende wandeling, die je zelf kunt inkorten of uitbreiden. Wil je wat korter, ga dan bij het strand naar links en wandel rustig terug naar Westenschouwen. Wil je langer dan kun je verder doorlopen naar Nieuw-Haamstede of een rondje door de Zeepeduinen maken (zie hieronder). Doordat de wandeling zo afwisselend is door een prachtig stukje natuur hebben wij ons geen moment verveeld. En dat er ook nog wild gespot kan worden, is een leuk extraatje.

Informatie:

  • Start- en eindpunt: Westenschouwen, excursieschuur Staatsbosbeheer
  • Afstand: 12 kilometer
  • Bewegwijzering: paaltjes, groen
  • Niveauverschil: I
  • Informatie en kaart: website Staatsbosbeheer

Via de witte route naar de Zeepeduinen

De tweede keer dat we naar Westerschouwen gaan, is de groene route gesloten vanwege het broedseizoen (15 maart – 15 juli). We zoeken dus een alternatief.

De Zeepeduinen

De excursieschuur

We starten wederom bij de excursieschuur. Hier volgen we de witte paaltjes naar het oosten. In eerste instantie is het een breed pad, dat ook toegankelijk is voor rolstoelgebruikers, maar al snel duiken we het struikgewas in.

We volgen de witte route

Via leuke smalle paadjes met veel hoogteverschillen vervolgen we onze weg. Ondertussen speurend naar damherten, maar afgezien van wat geritsel horen en zien we ze niet.

Natuurmonumenten

We komen bij de A. van der Weijdeweg, een fietspad dat behoorlijk druk bezocht wordt. We wandelen naar de parkeerplaats en pakken daar de route op naar de Zeepeduinen. Hier staat routepaaltje 99 en wij vervolgen onze weg naar nr. 45, dit is ook een witte paaltjes route. De Zeepeduinen vallen onder Natuurmonumenten.

Zeepeduinen

Bij routepaaltje 45 kunnen we de Zeepeduinen betreden. Hier lopen runderen rond. De rondwandeling die hier is uitgezet is groen/rood en loopt onder andere langs een kijkhut. Die kijkt uit over het water.

Damherten

Het is een aantrekkelijk rondje. We worden verrast door een groep damherten.

Bijen!

Na dit rondje pakken we de witte route weer op en lopen we richting de A. van der Weideweg terug via de noordelijke kant. Onderweg genieten we van een lekkere salade als lunch en zien we opnieuw damherten.

Damhert in de buurt van de Zeepeduinen

Vlakbij het fietspad zien we bijenkasten staan op een mobiele trailer. Wat een drukte en activiteit!

Bedrijvigheid bij de bijenkasten

Via een tussendoorpaadje pakken we de witte en later de groene route weer op. We lopen nu weer in het bos, met prachtige Corsicaanse dennen. Veel aantrekkelijk hoogteverschil!

Het strand

Als we iets zuidelijker zijn, zoeken we het strand op. Het strand is ook vandaag, met goede temperaturen en zon, heerlijk rustig.

Het lege strand van Westerschouwen

We genieten van de rust en pauzeren met een duik in het water.

Via het strand wandelen we terug naar de strandopgang dichtbij de Excursieschuur.

Samenvatting:

Ook deze wandeling door Boswachterij Westerschouwen was geslaagd. Wat ons opvalt is dat de fietspaden en paden die voor rolstoelers toegankelijk zijn behoorlijk druk zijn, zoek je de smalle paadjes op, dan is het er heerlijk rustig. De combinatie van duinen, bos en strand én het spotten van wild blijft erg aantrekkelijk!

Informatie:

  • Start- en eindpunt: Westenschouwen, excursieschuur Staatsbosbeheer, je kunt parkeren op het grote parkeerterrein. Wij hebben onze auto langs de Kraaijensteinweg kunnen parkeren. Hier zijn ongeveer tien parkeerplaatsen.
  • Afstand: 14 kilometer
  • Bewegwijzering: paaltjes, wit, tip: neem een foto van de kaart bij de Excursieschuur
  • Informatie en kaart: website Staatsbosbeheer, website Natuurmonumenten