Een winterweekend naar Parijs! Lees: gezellige verwarmde terrasjes, interessante musea en frisse wandelingen langs de Seine.

Parijs is een veelzijdige stad. Je kunt natuurlijk van het uitzicht genieten van de beroemde Eifeltoren, de trappen naar de prachtige Sacre Coeur beklimmen of shoppen op de Champs Elysees.

Wij laten deze bezienswaardigheden links liggen en kiezen voor een aantal minder bekende plekken. Minder trek in lange rijen voor attracties, drukke winkelstraten en gekrioel, ga dan met ons mee!

Reis en accommodatie

We zijn met de trein naar Parijs gereisd. In 3,5 uur sta je op Gare du Nord en kan je stedentrip beginnen. Je reist relaxt en komt uitgerust aan. Boek je kaarten zo vroeg mogelijk, dan zijn de prijzen het aantrekkelijkst.

Ons Okko hotel ligt op een steenworp afstand van Gare du Nord, namelijk naast Gare de l’Est en zodoende dicht bij een aantal metrostations. In de winter is dat prettig, wanneer er een bui valt of het is fris dan kun je vlot de metro pakken.

Hotel Okko is een vrij nieuw hotel. De kamers zijn mooi ingericht, de bedden prima en de douche is echt zalig! In de lobby beneden kun je de hele dag door koffie/thee of water pakken en een snack.  Het ontbijt is goed verzorgd en lekker. Je kunt je bagage op de laatste dag in het hotel laten en als je op weg gaat naar het station weer oppikken.  De bonus van het hotel is de sauna! Klein maar fijn. Heel prettig om na een dag wandelen door de stad even te kunnen ontspannen en de spieren te verwarmen.

Musée Nissim de Camondo

Een rijk versierde bankierswoning, zeg maar paleis, uit 1911. Het huis werd tientallen jaren geleden museum en de familie Camondo had een uitgebreide 18e eeuwse (kunst)collectie. Alle meubelen, schilderijen, tapijten, serviezen…..het is een bijzondere collectie. De keuken is nog volledig in stijl  en je kunt de Coq au Vin bijna ruiken. Ook de verschillende badkamers vind ik indrukwekkend. Hou je van een stukje geschiedenis dan is het leuk om dit museum te bezoeken en je te verdiepen in deze familie.

Met Musée Nissim Camondo bevindt zich in het 8e arrondisement bij het Parc Monceau. Zoek je een ander mooi museum? Ik ben eerder naar Musée Rodin, Musée Picasso en Musée d’Orsay geweest. Ook het Louvre is een aanrader. Hou je meer van moderne kunst, ga dan naar het Centre Pompidou.

Grote chique warenhuizen

De grote warenhuizen zoals Printemps en Galaries Lafayette staan vervolgens op ons lijstje. Hier vergapen we ons aan de mooie kerstversieringen en kopen we wat cadeautjes. Het is hier behoorlijk druk dus we blijven niet te lang. Ben je er op een rustiger moment, zorg dan dat je luncht in één van de restaurants. Je hebt er namelijk een prachtig uitzicht over de stad (en de Eifeltoren).

Fluctuart aan de Seine

We wandelen langs de Seine en bezoeken Fluctuart. Dit is een klein en gratis kunstcentrum dat zich richt op Urban Street Art. De zon gaat prachtig onder en de stad laat zich van haar beste kant zien!

Atelier des Lumieres

Met de metro gaan we naar Atelier des Lumieres. Hier kun je de grote meesterwerken van beroemde schilders zien waarbij de beelden op de wanden worden geprojecteerd ondersteund door muziek. Wij kiezen voor de voorstelling Océans, met beelden van de National Geographic photographer Brian Skerry. Het is een indrukwekkende voorstelling en ik geniet van de mooie beelden!

Tot slot gaan we uit eten bij Les Parigots. Een druk restaurant waar we genieten van lekkere Franse kost.

Jardin des Plantes

De volgende ochtend wandelen we naar de Jardin des Plantes, de grootste botanische tuin in Parijs, die ongeveer 400 jaar geleden is ontstaan. Er is een indrukwekkende collectie te zien van zo’n 4500 planten. Er staan een aantal prachtige plantenkassen met planten uit de hele wereld. Daarna wandelen we door de prachtige tuin, zelfs in de winter is het er aangenaam!

Bij de Jardin des Plantes bevinden zich een aantal musea en een dierentuing, die zeker de moeite waard zijn om te bezoeken. Wij bewaren deze voor een volgende keer.

Grande Mosqée

De Grote Moskee (1920) bevindt zich vlakbij de Jardin des Plantes. Er is een fijn theehuis met terras waar je lekkere thee kunt drinken en heerlijke pannenkoeken en andere zoetigheid kunt gebruiken.

De Moskee is mooi gedecoreerd. De tuin is indrukwekkend en een rustige oase in de stad. Het tegelwerk en de houtbewerking bij de verschillende deuren en vensters zijn ontzettend mooi.

Seine

Hierna wandelen wederom langs de Seine en komen bij de beroemde boekenstalletjes en natuurlijk Ile de la Cité, met de Notre-Dame. Ze staat nog behoorlijk in de steigers!

Ter hoogte van de brug bevindt zich Shakespeare and Co, een kleine beroemde boekenwinkel. Er staat een behoorlijke rij om een bezoekje te brengen aan deze boekenwinkel. Het is er heerlijk snuffelen en je kunt aan alles zien dat hier een liefhebber de scepter zwaait!

Via de bloemenmarkt Marche aux Fleurs lopen we naar Le Marais, waar we bij L’As du Fallafel een heerlijk broodje halen.

Canal St. Martin

Onze laatste dag in Parijs! We starten vandaag bij Canal St. Martin. Een heerlijke plek! Dit is weer een hele andere buurt en je kunt hier heerlijk langs het water lopen en genieten van de Franse sfeer.

Het Canal is vooral de moeite waard bij de sluizen, ter hoogte van Jardin des Villemin.

Viaduc des Arts

Via Place de la Bastille komen we uit bij Viaduc des Arts. Dit is een voormalige spoorlijn die omgetoverd is tot een verhoogd park. Hier kun je lekker wandelen en je kijkt uit over de huizen en straten. De winter is niet de meeste ideale plek om deze groene oase te bezoeken maar we krijgen er een goede indruk van.

Place des Vosges

Na het Viaduc wandelen we naar Le Marais. We pauzeren op de beroemde Place des Vosges. Wat mij betreft het mooiste plein in Parijs. Hier genieten we van het mooie weer, de prachtige huizen en de fijne sfeer in en om het plein.

Hierna wandelen we op ons gemak door Le Marais heen. Le Marais is van oudsher een Joodse wijk, je vindt er nog veel kooshjere restaurants. De afgelopen jaren is de wijk enorm hip en happening geworden. Er zitten enorm veel lekkere eettentjes, mooie galeries en leuke en bijzondere winkels en het is aangenaam om er rustig doorheen te wandelen. We bezoeken een aantal winkels in indrukwekkende fabriekspanden zoals Uniqlo en Merci.

Tot slot halen we heerlijke warme broodjes bij de boulangerie en gaan we richting trein. Ons weekendje Parijs zit erop, maar is zeker voor herhaling vatbaar!