Zuid-Afrika, hier waren we al eens 11 jaar geleden en dat beviel goed. Zo’n andere wereld: interessant en indrukwekkend qua cultuur en geschiedenis, warm en stoffig, veel natuur en vooral prachtige wilde dieren.

We willen onze zoon hier een kort bezoek brengen en dan doorreizen naar Botswana. Dit is hét safariland bij uitstek. Een groot en leeg land, weinig inwoners en veel wilde dieren. We zijn benieuwd wat een rondreis ons hier gaat brengen. Lees dit uitgebreide verslag en je hebt direct zin om op pad te gaan… off-road dan wel.

Zelf regelen of laten regelen?

Het regelen van campsites en permits blijkt een lastige klus in Botswana, omdat alles met elkaar samenhangt en het een bureaucratisch gebeuren is. We hebben vrij vlot besloten om dit te laten regelen. Best wennen, voor iemand die altijd alles zelf plant en regelt, maar in dit geval een gouden greep.

Khudugu Botswana Selfdrives is een kleinschalige Nederlandse organisatie. We hebben er direct een goed gevoel bij en het contact met Marianne Spree verloopt heel prettig en vlot. Met al onze vragen terecht kunnen we terecht en ze geeft ons ongevraagd advies dat welkom is! We hebben onze wensen voorgelegd en zij heeft de route, campsites en permits geregeld.

Een paar weken voor vertrek kregen we een uitgebreide ‘reisgids’ waar alles tot in detail in stond. Wil je meer weten over de campsites, volg dan deze link.

De route

We zijn gestart in Johannesburg. Hier hebben we de auto gehuurd bij Bushlore (via Khuduga). Onze zoon liep stage in de bergen bij Makhado. Met hem zijn we naar Tzaneen en het Kruger NP gegaan.

Toen we onze zoon weer hadden afgezet op zijn stageadres zijn we bij Groblersbrug de grens over gegaan. Onze rondreis door Botswana startte bij Khama Rhino Sanctuary, vervolgens reden we naar Central Kalahari en Maun.

Daarna hebben we verschillende plaatsen in het Moremi Game Reserve en Chobe NP aangedaan om vervolgens via Senyanti en Planet Baobab naar Kubu Island te rijden. Onze laatste stop in Botswana was Goo-Moremi-Gorge, dichtbij de grens. We hebben in totaal zo’n 5000 km gereden.

Brussel- Amsterdam-Johannesburg

Zondag 21 april gaat de wekker op een verschrikkelijk tijdstip af … het is vier uur. Wat is er ook al weer zo leuk aan vroeg opstaan voor je vakantie? We worden naar Brussel gebracht, dat is dan wel weer fijn!

Hier vliegen we om een uur of 8 naar Amsterdam en vervolgens door naar Johannesburg… Waarom niet direct vanaf Amsterdam? Dit is goedkoper en terug kunnen we wel vanaf Amsterdam met de trein terug. We gaan vlot door het inchecken en de douane. We hebben 34 kilo bagage.

Aankomst in Johannesburg

We zullen eerst onze zoon opzoeken. Hij loopt stage voor zijn studie Toegepaste Biologie bij een onderzoekscentrum in de buurt van Makhado. Met hem gaan we naar de regio rond Tzaneen en daarna naar Kruger NP.

Nieuwe Toyota Hilux met daktent. Fijne en heel geschikte auto van Bushlore!

Eenmaal in J’Burg overnachten we in een hotel in Midrand. Het ligt dichtbij het verhuurbedrijf Bushlore waar we onze Toyota Hilux met daktent huren.

’s Morgens worden we om 08.30 uur bij het hotel opgehaald voor een uitgebreide toelichting over de auto. Die is splinternieuw met nog maar 3000 km op de teller! De koelkast, de highjack, de banden compressor, de tent en kampeeruitrusting, álles wordt in anderhalf uur uitgelegd. Tenslotte de sateliettelefoon en dan kunnen we op pad!

Het is even wennen om links te rijden maar we zijn vlot op de grote weg. We rijden naar Makhado, doen onderweg boodschappen en rond half vier pikken we onze zoon op. Wat een fijn weerzien! Terwijl hij honderduit vertelt rijden we naar Tzaneen, waar we helaas in het donker aankomen.

Een boomhut in Limpopo

Bij Tzaneen ligt een bosrijk en bergachtig gebied met onder andere de Magoebaskloof. Hier hebben we een boomhut gevonden die door Myra wordt verhuurd: Waterbessiebos cottage. Na even zoeken kunnen we de boomhut vinden en worden we hartelijk begroet door Myra.

Waterbessieboscottage, een heerlijke relaxte plek in een groene omgeving

De omgeving van Waterbessieboscottage

De volgende dag verkennen we eerst het terrein. Myra heeft een groot huis met een behoorlijke tuin waar allerlei exotische planten en bomen (Matumi)  in staan én een ‘wedding venue’. Na het boodschappen doen rijden we naar Debengeni waterval. Hier lunchen we en zien we de eerste Samango apen.

We rijden de Forest Road in… in eerste instantie lukt dat goed met onze 4×4 maar het blijkt wel een heftige weg te zijn met veel modder. Ondanks dat de auto én de chauffeur prima werk leveren zijn we wel ‘blij’ dat de weg even later geblokkeerd is.

We keren om en rijden naar Magoebaskloofhotel. Hier start de Swartbostrail. Het is een leuke wandeling door een warm, tropisch bos. We zien apen, maar helaas geen andere dieren.  Na de wandeling rijden we terug naar onze boomhut waar we lekker relaxen.

Kruger National Park

We rijden in een paar uurtjes naar Kruger National Park. Nadat we een ons gemeld hebben bij de Phalaborwa gate en een gids hebben gekocht, kunnen we naar binnen! We zien veel olifanten. Wanneer we een 4×4 weggetje ingaan zien we klipspringers. Verder nijlpaarden, bavianen en nog meer olifanten.

Bij Letaba lunchen we met pastasalade. Bij Olifantsrivier stoppen we wat langer. Ik maak de eerste foto’s met mijn statief en ben vooral erg blij met mijn nieuwe telelens! Bij Olifants, een prachtige plek met mooi uitzicht op de rivier, melden we ons voor de Balule campsite.

Kamperen op dezelfde plek als 11 jaar geleden….

Bij Balule zetten we ons kamp op. We staan op bijna dezelfde plek als 11 jaar geleden…. vlakbij het hek, waar toen een hyena langs liep toen het eenmaal donker was.

Toen maakten we een rondreis met onze drie kinderen van 11, 13 en 15 jaar. En we schrokken ons een hoedje toen we tijdens het eten ineens een die hyena zagen…Ook nu komt er een hyena langs! Sterker nog hij gaat even later als een aandoenlijke ‘schoothond’ liggen dutten…

Wild spotten van Balule tot Punda Maria

De volgende morgen zijn we, na een beroerde nacht, vroeg wakker en rijden stipt om zes uur het hek uit…We zien, vooral de eerste uren, veel wild. Onder andere twee jonge hyena’s die er heel lief uitzien.

We ontbijten bij Olifantsrivier. De verschillende loop-jes zijn vooral wildrijk en mooi qua natuur. De rivierbeddingen met groot wild zoals olifanten en giraffen zijn prachtig.

We komen in tijdnood (dit lijkt het thema van deze vakantie te worden…) en zijn daardoor een beetje gestresst maar komen toch nog, voor de donkerte invalt, aan op Punda Maria. Een mooie grote camping mét als spektakel-stuk een waterhole die ook ’s avonds verlicht is. Het staat er vol met olifanten, wel 40! Mooi om daar, heel stil, naar te kijken.

Terug naar Makhado

De volgende dag vertrekken we vroeg. De weg naar Makhado is druk en behoorlijk onoverzichtelijk. Er is ook nog een vage omweg volgens Maps.me en die volgen we braaf… (later zullen we dat niet meer doen, want Maps.me maakt er soms een potje van). De omweg heeft als voordeel dat die weg een stuk rustiger is, ook wel weer fijn.

  • Daarnaast ook nog wat spanning doordat we niet op tijd tanken. We ‘kruipen’ het laatste stuk om zo min mogelijk diesel te verbruiken en halen opgelucht adem als we om 09.00 uur in Makhado aankomen. We doen er snel wat boodschappen (ontbijt!) en willen er naar de wc (mijn blaas knapt bijna) maar helaas die is ‘out of order’. Om 10 uur zijn we bij Lajuma. We brengen onze zoon een stukje zijn ‘berg’ op zodat hij in deze hitte (31 graden) iets minder ver hoeft te lopen… Heftige weg! Veel stenen en kuilen. Bij de splitsing nemen we afscheid…Daar loopt hij dan, de berg op. We gaan hem nu nog meer missen!

De grens over … naar Botswana!

We rijden weer naar beneden en vervolgens naar Alldays. Via Alldays is in km korter dan via de grote weg….maar het blijkt met name bij Swartwater een verschrikkelijke weg te zijn. Er staan borden met potholes maar dat is een lachertje, er is namelijk vrijwel geen weg. Het is gewoon off-road rijden! We doen er dus superlang over.

Om 14.00 uur zijn we bij de grens. We gaan eerst langs de Zuid-Afrikaanse kant en daarna langs de Botswaanse kant. Dit gaat best vlot. We moeten 52 pula wegenbelasting betalen voor de auto. Er volgt nog een controle van de achterbak maar die stelt weinig voor.

We rijden in anderhalf uur naar Serowe. Hier willen we geld halen. Er staat een enorme rij bij de ATM (dit blijkt heel normaal …maar dat wisten we toen nog niet). We besluiten door te rijden naar Khama Rhino Sanctuary.  Hier krijgen we een enorme kampeerplaats! ’s Avonds eten we heerlijke spareribs in het restaurant.

De volgende dag starten we rustig op. We zijn wel vroeg wakker, maar we nemen de tijd voor douche en ontbijt. We maken een korte gamedrive in het Rhino Sanctuary waarbij we één neushoorn in de bosjes ontdekken.

Om een uur of 9 gaan we op pad richting de Kalahari want we hebben een lange rijdag voor de boeg volgens onze reisgids (van Marianne van Khuduga). Maps.me maakt het nog wat gekker en geeft aan dat we er een dag en zoveel uur over zullen doen en ‘bedenkt’ enorme omwegen…….en waarom ? We don’t know !

Goede en rustige wegen

Bij de vetenary gates wordt vrolijk gezwaaid, dus dat is prettig (vooral van noord naar zuid wordt gecontroleerd) want kunnen we gewoon doorrijden. De weg is goed. Er loopt vee langs de weg (waar wel 120 km per uur gereden mag worden), dus dat is wel even opletten, maar verder is het rustig. Weinig verkeer en goed wegdek.

Laatste boodschappen voor we de Kalahari ingaan…

Bij Lethlkane gaan we boodschappen doen en naar de ATM. We gaan eerst naar Choppies maar dit blijkt geen succes. Hier worden vooral grootverpakkingen verkocht (rijst, meel, mais)verkocht. Dan maar naar de Spar. Hier doe ik de boodschappen en Joost gaat naar de ATM. Het water halen we uiteindelijk bij de Sefalane.

We missen nu alleen nog hout en diesel. Voor de diesel stoppen we in Rakops en het hout kunnen we bij de gate kopen. Hier is een mannetje dat het naar de auto brengt met een kruiwagen. Hij vraagt waar we vandaan komen. Holland? dat is veel te ver weg!   zegt hij.

Off-road de Kalahari in

Bij Rakops is de afslag naar Matswere Gate. We rijden door een uitgestrekt gebied met lage begroeiing. De takken maken een ‘krijsend’ geluid als ze langs de auto gaan . Het pad is bumpy, het gaat steeds op en neer, echt off-road. Vermoeiend!

De weg is wel redelijk te volgen. Hier en daar zijn meerdere sporen maar met Maps.me is het goed te doen. We zijn na anderhalf uur bij de gate (16.15), om 17.45 komen we aan bij Kori campsite.

Kamperen op Kori campsite

  • Het is nummer 2, een prachtig plekje! De zon gaat net onder en het is heel stil….als we gaan eten horen we leeuwengebrul in de verte. Spannend! Deze campsite heeft alleen een longdrop toilet en een bucketshower (zonder bucket, maar bij de auto zit ook een campshower). Puur natuur, zeg maar 🙂  De volgende campsite is een halve kilometer verderop…. We vinden het heerlijk!!

Eerste gamedrives in de Kalahari

  • De volgende ochtend maken we in alle vroegte een gamedrive. We rijden naar Sunday Pan en Leopard Pan. Hooggespannen verwachtingen maar we spotten echter weinig spectaculairs…. We zien veel gemsbokken (Oryx), grondeekhoorns, een das en dat is het wel. Om tien uur zijn we terug bij de campsite waar we onszelf trakteren op een uitgebreid ontbijt.

In de loop van de dag rijden we naar Deception Valley. Deze gamedrive is veel aantrekkelijker. De weg is beter en we zien veel meer wild. Onder andere de koritrap (grootste en zwaarste vogel die kan vliegen), struisvogels, springbokken, de secretary-bird, red hartebeast, een indrukwekkende grote groep giraffes en de bat eared fox.

Van Kori campsite, via Passarge Valley naar Motopi campsite

Vannacht geen leeuwen gehoord…waar zijn ze? We rijden lekker op tijd, om zes uur, weg. Via Leopard Pan naar Passarge Valley. We zijn van plan om na een uur of 2 te ontbijten. We zijn benieuwd of we meer gaan zien dan gisteren…Het is in ieder geval een mooie ochtend!

Zonsopkomst met gemsbokken

Als we het totaal niet verwachten staat er ineens een jonge leeuwin voor de auto! Erachter ligt een jong mannetje. Huh? We schrikken, zijn blij verrast en willen foto’s nemen. De leeuwin is nieuwsgierig en blijft staan en loopt daarna naar de auto toe. Daardoor staat ze eigenlijk te dichtbij voor mijn telelens….Gelukkig lukt het alsnog om foto’s te nemen. Het blijken drie leeuwen te zijn. Twee jonge mannetjes en een vrouwtje. Ze lopen langs de auto en zijn heel relaxed. Ze zien er prachtig uit in het ochtend zonlicht!

We rijden door via Passarge Valley. Een mooi gebied. We zien veel wild! Motopi Campsite nummer 2 is wederom een prachtig plekje, met uitzicht op de omgeving. We zien aan het einde van de middag een grote groep olifanten dichterbij komen. We gaan naar de waterhole omdat we ze daar verwachten. Dat blijkt ook zo te zijn en we hebben wel een hele speciale ontmoeting met ze….

De olifanten komen in een groep van 12 aan, ze maken een grote omweg. Ze komen angstig over….

Naar Maun, wat een bedrijvigheid en drukte!

Na de enerverende dag van gisteren, gaan we vandaag weer vroeg op pad. Ons dag-nacht ritme is al aardig verlegd. Om 20:00 uur liggen we in onze hoogslaper om die om 05:45 uur weer in te klappen.

Ook vandaag zitten we, iets na zessen, in de auto. De rit naar de gate is redelijk saai. Daarna veel mul zand, we zijn blij als we bij Kuke weer op het asfalt kunnen rijden.

Om half 1 komen we aan in Maun. Hier is een hoop drukte en bedrijvigheid, dat is even wennen. We doen wat boodschappen en rijden dan naar Maun Rest Camp. Hier krijgen we weer een grote plek, helaas naast een grote bus met het volkslied zingende Italianen….

We vullen de watertank bij, die bijna op blijkt te zijn. We gaan even naar het zwembad en appen met het thuisfront.  Na een lekkere buitendouche wandelen we naar Backpackers Inn. Hier ontmoeten we Marianne en Jan van Khuduga. Het is gezellig om ze te ontmoeten en onze belevenissen met hen uit te wisselen.

Mokorotocht in Moremi Game Reserve

We worden om 8 uur ’s morgens opgehaald. We rijden in een open safari jeep naar de start plaats, dit duurt ongeveer een uur en is best een fris ritje.

Bij de opstap plaats krijgen we een briefing  van Nathan die o.a. vertelt hoe we bushiebushie (plassen in de bosjes) moeten doen. We smeren ons in en vertrekken.

We blijven steeds in de buurt van de andere boten, wat wij wel jammer vinden. Daarnaast zien we weinig dieren. Hier en daar wat nijlpaarden en een verdwaalde mannetjes olifant. Ze zijn dol op de wortels van het riet en trekken die met veel geweld eruit. We zien ook veel vogels; de visarend, pelikanen en ooievaars. Het varen is behoorlijk wiebelig, wat het lastig maakt om foto’s te maken.

De omgeving voelt niet als de beroemde Okavango delta, meer als de Biesbosch…met veel riet en smalle doorgangetjes.

Warme wandeling

Na een uurtje varen stoppen we bij het eiland waar we gaan wandelen. We moeten alles meenemen uit de boot, ook de stoeltjes (anders worden die te warm….). Als pakezeltjes wandelen we naar een plek met grote bomen. Hier mogen we de stoeltjes laten liggen.

We wandelen ongeveer een uur in de brandende zon, voordat we gaan lunchen. Het is midden op de dag en we zien vrijwel geen dieren. Een grote groep zebra’s, wat wrattenzwijnen in de verte. Na de lunch wandelen we verder en vervolgens varen we terug met de mokoro.

                                                                                                                            Tijdens de terugweg blijkt dat andere toeristen gestrand zijn in één van de dorpjes. We halen ze op. Als we weer op pad zijn blijkt één van de auto’s pech te hebben. Onze chauffeur wil iedereen graag helpen zo blijkt (en dat is ook wel te waarderen), want we rijden weer terug om die auto te helpen…

We zijn dus laat terug op de camping en enigszins teleurgesteld. We hadden meer verwacht van deze tocht. Als we onze mail openen zien we dat er voor de rondvlucht over de Okavango Delta morgen nog een ander stel is…dat is goed nieuws. We kunnen de kosten nu delen. Fijn!

Rondvlucht over de Okavango Delta

De dag start met een schitterende rondvlucht over de Okavango Delta. We melden ons om half 8 bij het vliegveld. Het vliegtuigje is piepklein en de pilote enorm groot, maar het lukt om in de lucht te komen. We vliegen 150 meter boven de Delta en zien enorm veel dieren. Het gebied is sowieso prachtig dus we genieten!

Mooie rit naar Third Bridge

Na de vlucht doen we boodschappen en daarna hebben we een lange rit voor de boeg. We rijden naar South Gate en vervolgens naar Third Bridge. Schitterend gebied, veel wild: struisvogels, olifanten, gnoes, waterbuffels, impala’s. Wauw!

We hebben campsite nr. 5 en staan onder sausage trees. We moeten dus opletten dat de vruchten niet op ons hoofd vallen maar ….belangrijker: ’s avonds wandelt er een hyena langs op drie meter afstand! We zien wilde honden en  tijdens het ontbijt krijgen we bezoek van vier olifanten!! Wat een bijzondere plek!

De dag erna doen we rustig aan. Na ons ontbijt met de vervetmonkeys en de olifanten, doen we een wasje. We maken een gamedrive naar de Paradise Pools en rijden langs DeadTree Island.

’s Avonds zien we een grote groep wilde honden jagen op een waterbuffel. Er zijn veel jongen bij.

Naar Magotho in het Khwai gebied

Via Fourth Bridge en Xakanaxa Gate rijden we naar North Gate. We maken een ommetje bij Hippo Pool. Bij North Gate vragen we hoe we het beste naar Magotho kunnen rijden, maar krijgen geen helder antwoord.. Er zijn meerdere wegen die naar Rome leiden…

We proberen het via de bush, maar komen teveel water tegen. Uiteindelijk rijden we via de noordelijke route. Dit blijkt een gravelroad te zijn van redelijke kwaliteit.

In de loop van de middag komen we bij Magotho aan. Hier zijn geen voorzieningen en de campsite nummering is aangepast. Ons plekje, no 3, is eigenlijk geen plek. Toch gaan we er wel staan.

We hebben uitzicht op olifanten die de bomen schudden zodat er vruchten uitvallen! Tegen de avond rijden we langs de Khwai rivier. Het is hier erg mooi en er is veel wild te zien. ’s Nachts worden we wakker van allerlei geluiden… één van de dieren, waarschijnlijk een aap, gaat met een van de cans uit de watervoorraad aan de haal!

Omdat het gebied vrij klein is, rijden we de volgende dag ‘illegaal’ ook een stukje Chobe in. Hier hebben we een ontmoeting met een olifant in zijn koninkrijk  die 20 minuten lang op het pad blijft staan…..Gelukkig zijn we nog wel voor het donker terug op de campsite!

Chobe National Park

Vandaag gaan we officieel Chobe National Park in. We hebben hoge verwachtingen. Dit is toch hét park in Botswana. We rijden via Mababe Gate en Savuti naar Linyanti. We zijn de eersten die zich deze ochtend melden bij de Gate en zich inschrijven in het grote boek.

De weg door Savuti Marsh gaat langs een enorme lege vlakte, het is zeker geen moeras maar wel indrukwekkend! We zien giraffen en olifanten en even later bij een waterhole kuddes wildebeest en zebra’s! Grote hoeveelheden! Om half elf ontbijten we, we zijn dan eindelijk op de kaart (in de gids) te zien… Wat een afstanden!

Prachtige beelden bij Maribou Pan, Animal Planet in het echt!

We rijden naar Maribou pan. Hier blijven we een hele tijd staan. Enorm veel dieren komen hier drinken. Vooral de olifanten groep is prachtig! We maken filmpjes en foto’s.

Van Savuti naar Linyanti

We rijden verder langs Savuti en met omweggetjes langs Leopard Rock, de Rock Paintings en Pump Pan. Hier zien we weinig wild. Het is inmiddels 13.00 uur, de meeste dieren zoeken de schaduw op. Om 14.00 uur vertrekken we naar Linyanti. De weg ernaartoe belooft zanderig te zijn..

Zandweg

Dat klopt! Na zo’n 10 kilometer wisselen we van ’track’en komen we tot aan de wiel-assen vast te zitten. Joost gaat scheppen en ik zoek de ‘help, hoe komen we hier uit- matten’ op in de achterbak. Het is 35 graden en al gauw stroomt het zweet…

We leggen de matten achter de achterwielen en Joost probeert het in zijn achteruit, maar dat mislukt.  Weer zand weg scheppen en we leggen extra takken bij de voorwielen. De matten voor de achterwielen en we proberen het opnieuw. Nu lukt het wel! Hoera!

We ruimen de spullen op en gaan vies, van zweet vermengd met zand, weer verder. Met samengeknepen billen, want we moeten nog zo’n 25 km over dezelfde zanderige weg…maar oefening baart snel kunst en het overkomt ons geen tweede keer.

Linyanti… uitzicht op Namibië

Tegen half vijf komen we bij Linyanti aan. Onderweg vrijwel geen dieren gezien en ook op de campsite valt het tegen. De plek is mooi met uitzicht over Namibië en de plek wordt muzikaal opgeluisterd door het nijlpaard en de belletjes kikker.

We ondernemen een poging om onder het ‘pis straaltje’ te ‘douchen’ maar dat valt niet mee. We doen nog een late middag drive, maar zien alleen een enkele olifant en wat impala’s… Jammer.

Muchenje… na al dat zand een aangename verrassing!

De volgende dag rijden we naar Kachenau. Het eerste deel gaat vrij vlot, daarna een lastig deel (op en neer, met mul zand) en bij Kachenau komen we op het asfalt! Dat is lang geleden! Er is zelfs een benzinepomp maar die blijkt gesloten.

We zijn tegen 11 uur al op Muchenje. Een verrassend mooie camping met prachtige (groente)tuin en zwembadje. Lekker! Een relaxte middag volgt 😉

Vroeg op pad voor Chobe Riverfront!

Het aangepaste bioritme werkt op volle toeren, half zes wakker en iets na zessen zijn we al op pad naar Ngoma Gate. Lekker vroeg, de zon komt net op. We rijden Chobe Riverfront in en hopen op veel wild.

De paden blijken hier slecht te berijden, er is veel erosie waardoor het pad steeds in diepe rotsachtige geulen verdwijnt. Het uitzicht over de rivier is mooi. We verbazen ons over de ‘overkant’. Aan de Namibische kant is vrijwel geen begroeiing.

We zien mokoro’s met vissers, die met speren of netten vissen. Aan de overkant van de Chobe rivier zien we een grote groep zebra’s die komen drinken, mooi! Naarmate we dichter bij Serondela komen zien we meer wild.

We besluiten via de Transit Road naar Sedudu Gate te gaan. Hier het park uit en weer in langs de andere kant,omdat dit deel ‘one way’ is. Dit deel van de Riverfront is mooier en we genieten van de afwisseling en het uitzicht. We zien een grote groep olifanten en hele jonge olifanten dichtbij! Leuk!

Dit kleine olifantje is twee weken tot een maand oud

Heerlijk lunchen in Chobe Safari Lodge aan de rivier

We rijden terug via de bushroute naar Sedudu (duurt lang) en moeten nog om een dode olifant heen ( wat een stank). We rijden naar Chobe Safari Lodge (tip van Marianne van Khuduga) waar we heerlijk gaan lunchen, drie keer opscheppen en afronden met twee toetjes en 2 kg zwaarder de lodge verlaten.

Boottocht over de Chobe rivier

’s Middags hebben we een schitterende boottocht over de Chobe. We zien veel dieren en vogels en de schipper vertelt leuke en interessante weetjes. Hij sluit af met een prachtige zonsondergang….

Senyati: verrassende camping met open waterhole

We komen ’s avonds aan bij Senyati. Hier is een waterhole met verlichting. Je kunt vanuit de bar naar de dieren kijken maar ook via een tunnel naar een kijkgat op een paar meter afstand! Bijzonder! De campsite is luxe, met eigen douche, wc en keukenblok! Helaas kunnen we hier niet blijven….

Naar Planet Baobab bij de zoutpannen

De volgende dag rijden we via Nata naar Gweta. Met name het laatste stuk is de weg erbarmelijk slecht, één grote pothole ;( De omgeving is hier weer heel anders, eerst veel akkerbouw en daarna vrij droog en kaal. Bij Gweta staan we op Planet Baobab. Een campsite met heel veel prachtige baobabs, een schitterend zwembad met private relax ruimtes  en een restaurant met heerlijke spareribs. We vermaken ons hier wel!

Kubu Island… unieke plek te midden van de zoutpannen

De volgende dag rijden we, via Gweta (waar we navraag doen over de juiste route) naar Kubu Island. De route is lastig te vinden en we worden nog bijna ‘overvallen’ door een man op een ezel die roept dat ie honger heeft. Maps.me is wederom een welkome vriend. Eenmaal op de Ntwetwe zoutpannen gaat het prima. Wat een bijzondere ervaring om hier te rijden in deze grote leegte!

De zoutpannen worden afgewisseld door bushgedeeltes waar lage begroeiing staat. In de regenperiode is hier veel wild, nu zien we alleen een verdwaalde jakhals en springbokken.

Kubu Island is een verzameling rotsblokken met schitterende baobabs middenin de Sowapan. We zijn er om half 3 en mogen zelf kiezen waar we gaan staan. We gaan op nr 6 staan, aan de buitenzijde. ’s Avonds genieten we van een prachtige zonsondergang. Het is hier echt heel stil en er zijn ontelbaar veel sterren.

’s Nachts waait het hard, daardoor slapen we beroerd en ‘missen’ de zonsopkomst. We ontbijten wanneer de zon al op is, maar genieten nog steeds van het mooie uitzicht.

Naar de Tswapong Hills, de enige bergen in Botswana

Na ons ontbijt met uitzicht rijden we over de Sowapan naar Mmatshumo. Eenmaal op het asfalt via Lethlakane naar  Palpeye. De rit is lang en best wel saai… Bij Moremi zien we de bergrug van Tswapong Hills al van verre liggen. De campsite Goo-Moremi ligt apart van het restaurant en ook een paar kilometer van de Gorge af. We hebben een enorme plek, waar al 7 kant en klare tentjes staan. Verder een heerlijke regendouche (buiten), een wc, een eigen aanrechtblok, een vuurplaats en bbq. Aan alles is gedacht! De zwerfpoesjes hebben ons ook snel gevonden en  trakteren we op melk .

Ochtendwandeling met gids door de Gorge

De volgende ochtend staan we om half 7 bij de gorge. De gids Zuma vertelt over de verschillende dieren en planten. We nemen een wandelstok mee om over de stroompjes te stappen, vanaf de eerste waterval is het meer klauteren en klimmen. Het is een korte maar wel leuke,  aangename wandeling. Helaas zien we geen gieren of rockdassies. We zien wel een bijzonder vogeltje (de cape wagtail) een baboon en een black eagle.

Bij de campsite ruimen we de auto op, pakken in en maken schoon. Als dat klaar is gaan we relaxen bij de infinitypool, eten lekker en drinken een laatste Castle Light.

De infinity pool bij het restaurant van Goo-Moremi-Gorge, met op de achtergrond de Tswapong Hills

Terug naar J’Burg, aan alle goede dingen komt een einde…

We vertrekken ’s morgens vroeg, de rit naar Johannesburg verloopt prima. we gaan ook soepel de grens over. Om kwart over vier zijn we bij het vliegveld waar we de auto inleveren. Het wachten op de vlucht duurt vervolgens best lang. De volgende ochtend komen we aan in Amsterdam. We kunnen terugkijken op een prachtige reis!