Een roadtrip langs verschillende nationale parken in Zweden. Rendieren, spiegelgladde meertjes, uitgestrekte wouden. In Zweden kamperen betekent ruime plekken op mooie campings middenin de natuur, kampvuur bij je tentje, volledige stilte én soms veel muggen.
Eerdere ervaringen in Zweden
We zijn al eerder naar Zweden gereisd. Toen onze kinderen heel klein waren hebben we een rondreis gemaakt van vier weken in mei, langs verschillende huisjes in Zweden en Noorwegen. Een aanrader! Want je hoeft al je kampeerspullen niet mee te nemen en je hebt een dak boven je hoofd. Wel fijn als het nog blijkt te sneeuwen in mei!
Toen de kinderen in de basisschoolleeftijd zaten, volgde een kampeervakantie in Smaland om onder ander Pippi Langkous te bezoeken. Het attractiepark Astrid Lindgren Wereld is echt ontzettend leuk voor kinderen. Daarnaast hebben we veel gezwommen. Vrijwel iedere camping ligt aan een meer, waarin een duiktoren staat. De vakanties in Zweden bevielen zo goed dat we ook nog eens naar de Poolcirkel zijn gegaan. Een tocht van vele duizenden kilometers! Ook deze vakantie was geslaagd. We hebben meerdere wandelingen gemaakt, waaronder een tweedaagse naar een hut. Een groot avontuur voor de kinderen.
Stockholm
Stockholm is een fijne en mooie stad. Ze ligt op verschillende eilandjes. We eindigen onze roadtrip hier. Wil je meer weten over Stockholm, kijk dan op deze pagina.
Wandelgebieden in Zweden

Tijdens de voorbereiding van deze roadtrip hebben we goed gekeken waar we willen wandelen. In sommige streken zijn we eerder geweest en weten we wat we kunnen verwachten. We starten in Stockholm, waar we een auto huren. We rijden richting Karlstad en vervolgens naar Glaskogen Naturreservat. Hierna rijden we naar het noorden, naar Sonfjället National Park en vervolgens naar het Fulufjället National Park.
Glaskogen Naturreservat
In het gehucht Lenungshammer bevindt zich de receptie en de faciliteiten van de camping van het Glaskogen Naturreservat. Het veldje is meestal goed bezet met tenten. Wil je wat meer ruimte dan kun je op één van de andere plekken of veldjes gaan staan. Wij staan op Trangstad, ongeveer 1 km van hoofdgebouw af. We hebben een groot veld voor onszelf, een vuurplaats, een picknicktafel en een droge wc. Op het veldje ernaast is een waterpomp.

Kanotochten en wandelen
De eerste dag huren we een kano en verkennen Ovre Gla, één van de twee meren. De tweede dag maken we een pittige wandeltocht van 14 kilometer. Er is 300 kilometer aan wandelpad, je kunt bij de receptie een kaart krijgen waar de paden op staan. De laatste dag maken we nogmaals een kanotocht, nu op het Stora Gla.

Het Glaskogen Naturreservat is heerlijk rustig. Je kunt met de kano op één van de eilandjes picknicken, je kunt zwemmen, fietsen en genieten van de omgeving. Wanneer je gebruik maakt van het Reservat moet je een Glaskogen Naturreservat kaart kopen, de opbrengst wordt gebruikt om deze prachtige plek te behouden. Op de website staat alle info.
Sonfjället National Park
We rijden naar Hedeviken waar we op de camping gaan staan. De dag erna pakken we onze spullen om een tweedaagse wandeling te maken in Sonfjället National Park. Dit is het kleinste Nationale Park in Zweden, maar wel één van de bekendste. De berg Sonfjället zie je al van ver af liggen én hier leven bruine beren.
We parkeren onze auto in Nyvallen, we gaan de Full Circle wandeltocht doen, zo’n 16 km. Dit kan in één dag, maar wij vinden het leuker om in het wild te kamperen.
Via Lill-Ryvalen hiken we naar het meer Stor Ryvalen. De omgeving wordt steeds ruiger. Hier is een windshelter. Dat komt goed uit, want er barst een enorme bui los! Daarna is het gelukkig weer droog en we zoeken een tentplekje bij Hogfjället. Dat valt nog niet meer, want er liggen veel keien.

Na een frisse nacht pakken we de volgende ochtend onze spullen in. We ontbijten in de windshelter bij het Hästtjärn meer. Er staat een flinke wind en we waaien bijna de berg af. Blij dat we beschut kunnen ontbijten. Wanneer we naar Sododalen lopen zien we drie rendieren, ze lopen een stukje met ons mee. Beren of elanden zien we (helaas) niet.

Een mooie tocht! Eenmaal terug in Nyvallen, rijden we terug naar de camping. In de dagen erna gaan we nog op ‘wildsafari’, op zoek naar elanden. Die vinden we niet, maar wel een beverburcht drie bevers. We maken nog een tweede wandeling, bij Östvallarna, een mooie tocht, gedeeltelijk over winterpad. Dit betekent erg vochtige grond en bijna natte voeten.
Idre
Idre en omgeving biedt veel mogelijkheden om te wandelen, te fietsen, vissen of het water op te gaan. Bij Idre staan we op Solravens Fiskecamping, een fijne camping aan een rivier. Vanuit Idre maken we een wandeling in Llangfjället Naturreservat en Tofsdalens Natioanel Park. We komen veel rendieren tegen. We maken ook nog een autotoer via Noorwegen. Prachtige omgeving in Gutulia en Femundsparka National Park. Schitterende bergen en wederom heel veel rendieren!
Fulufjället National Park
Fulufjället National Park hebben we al eens eerder bezocht. Het is een mooi park, met een enorme hoogvlakte, de hoogste waterval van Zweden en veel wildlife. De voorzieningen in het park zijn uitstekend, je bent dan ook niet alleen in het park. De hutten, verspreid over het park, kun je niet reserveren. Als we een tweedaagse wandelen moeten we er dus op gokken dat er nog plaats is in de hut…

De hoogste waterval van Zweden
We starten bij de Njupeskar waterval en klimmen dan naar boven. Eenmaal op het plateau gaat het lopen soepel. Het is prachtig weer en heerlijk stil.
We lopen via de Rosjoleden naar Harrsjostugan. Daar aangekomen hebben we de smaak te pakken en besluiten we naar de Bergadalenstugan te hiken. Deze hut is voor drie personen, dus de kans dat die bezet is, is vrij groot. Spannend! Gelukkig is de hut vrij en hebben we het rijk alleen. Fijn!

De volgende ochtend lopen via Särnmanstugan naar Rörsjöstugan. Ook hier is de omgeving prachtig. De oude bomen, de vele mossen, de schitterende kleuren. We wandelen terug naar het beginpunt. Een mooi rondje van 30 km. We zijn moe maar zeer voldaan! De douche op de camping is welkom.