Vandaag zijn we gaan wandelen in Nationaal Park Hollandse Duinen. Officieel is het nog geen Nationaal Park, het is nog in ontwikkeling, maar het prachtige en gevarieerde natuurgebied ligt er natuurlijk al een tijdje.
Nederland heeft 21 nationale parken. We hebben ons tot doel gesteld om al deze prachtige parken, binnen een jaar, te bezoeken. Van ieder bezoek maak ik een verslag met mooie foto’s. Wil je zien welke parken we al hebben bezocht? Neem dan hier een kijkje!
Typisch….. het Nationaal Park Hollandse Duinen
We zijn aan de kust, in de duinen tussen Den Haag en Katwijk. Het park zal zich zelfs nog verder uitstrekken en zal waarschijnlijk in 2021 klaar zijn. Het is een samenwerking tussen onder andere Dunea, het waterwinbedrijf van het grootste deel van het park en tientallen andere beheerders.
Je kunt verschillende routes volgen in Meijendel, de meidoornvallei middenin het park. Het startpunt is bezoekerscentrum Tapuit. Je kunt gratis parkeren bij de Tapuit of bij Kievietsduin. De verschillende routes kun je aan elkaar koppelen. Op die manier loop je een leuke en afwisselende wandeling. Langs de duinen, naar het strand, door het bos en langs veel meertjes.

In het bezoekerscentrum is een toilet en info over het gebied. Bij de buren, boerderij Meijendel, kun je iets eten of drinken. Er is een grote speeltuin en een Monkeybos waar kinderen kunnen klimmen en klauteren. In de Duincampus vind je allerlei leuke spelletjes en opdrachten langs het pad. Het Nationaal Park Hollandse Duinen ligt dicht bij Museum Voorlinden en bij de stad Den Haag, er is veel te doen in de omgeving.

Mijn bescheiden mening
De website van Dunea bevat veel informatie, toch had ik nog geen goed beeld van het gebied voordat we aankwamen. Ook de website over de Nationale Parken gaf me te weinig info. Eenmaal in het gebied bleek dat Dunea er alles aan doet om de natuur op een leuke en aantrekkelijke manier te brengen met name voor kinderen. Het was er dan ook best druk op deze winterse zondag.
We hebben lekker gewandeld, met name door de groene paaltjes te volgen langs de gele en blauwe route én natuurlijk in Kijfhoek (daarover straks meer). Ik ben benieuwd hoe dit park zich verder ontwikkelt. Naast Meijendel zijn er nog meer gebieden om te ontdekken, we komen vast nog eens terug!
De routes
Wij starten bij de Tapuit en wandelen eerst de gele Strandroute richting Strand Meijendel. Langs het pad zie je af en toe een groen paaltje staan, hier kun je via een smal paadje van het bredere pad af. Dit maakt je route wat spannender. De omgeving verandert van bos met veel eiken naar steeds lagere duinbegroeiing. We komen enkele plassen tegen.
Dunea is een waterwinbedrijf, er is veel water in het gebied: kwellen en infiltratieplassen. De kwellen hebben een licht aflopende oever en de plassen een steilere oever. We zien ook regelmatig winputten. De infiltratieplassen vullen de onttrokken hoeveelheid water weer aan met voorgezuiverd rivierwater (van de Afgedamde Maas). Voor de liefhebber van watervogels is hier veel te zien, veel vogels strijken hier neer zoals de dodaars, slobeend, geoorde fuut en krooneend.
Strand Meijendel is heerlijk rustig. De zee is kalm en op één van de duinen drinken we een warme kop thee en eten we onze meegebrachte lunch.
De blauwe route en Kijfhoek
De blauwe route kenmerkt zich door smallere paadjes met meer hoogteverschil. De hoogste duinen zijn hier zo’n 30 meter hoog. Langs de route vind je een aantal observatiewanden, die uitkijken op water. Ga daar zeker langs!
Er staan langs de paden veel eiken met kronkelende takken. Zo zonder bladeren valt hun vorm nog meer op.
Langs de blauwe route is de ingang naar Kijfhoek en Bierlap. Een rustgebied waar je alleen in mag als je (online) een kaartje koopt. Het gebied heeft geen vaste routes, wel groene paaltjes. Sommige paaltjes hebben een nummer zodat je weet waar je je bevindt. Je kunt er heerlijk struinen over de smalle paadjes. Het is er een stuk rustiger dan op de blauwe en gele route. We vinden het een prachtig gebied.
In Meijendel grazen Konikpaarden en Gallowayrunderen. Daarnaast nog Drentse Heideschapen. Het ree is een veelvoorkomende soort. Konijnen komen er helaas steeds minder voor. Wij hebben tijdens ons bezoek alleen schapen gezien.
Informatie
- Start- en eindpunt: Bezoekerscentrum Tapuit, gratis parkeren (je moet langs een slagboom) of parkeerplaats Kievietsduin
- Lengte: verschillende routes, geel 4,5 km, blauw 3,2 km en rood 3,6 km. De routes kun je combineren. Er loopt ook een NS wandelroute door het gebied van Den Haag naar Wassenaar.
- Hoogteverschil: er is wat hoogteverschil, maar niet veel. De routes zijn geschikt voor buggy’s, de smalle (groene paaltjes) paden niet.
- Informatie: Naast de website over de Nationale Parken, vind je op de website van Dunea informatie over de routes en een kaart.