Wanneer je kiest voor droogvoer, dan is de keuze voor de avondmaaltijd vrij vlot gemaakt. Maar wat doe je met ontbijt en lunch?
Ook hier geldt dat smaken verschillen en vooral dat behoeftes verschillen. De één heeft veel calorieën nodig om de tweeweekse trektocht vol te kunnen houden, de ander wil graag wat inspiratie opdoen om zichzelf tijdens een tweedaagse met aantrekkelijke tussendoortjes op te peppen.
Hieronder geef ik het ontbijt en de lunch aan waar wij ervaring mee hebben. Op een andere pagina ga ik in op de tussendoortjes. Pik eruit wat je kunt gebruiken!
Ontbijt en lunch
Er zijn verschillende mogelijkheden voor het ontbijt en de lunch:
- Droogvoerzakken zoals Expedition Breakfast van Adventure Food
- Hartkeks, tortilla’s, toerbrood etc. met zoet/hartig beleg
- Zelf een ontbijt samenstellen met bijvoorbeeld havermout, Brinta, Muesli/Granola, rozijnen, noten, lijnzaad e.d.
Droogvoerzakken
De droogvoerzakken zijn de makkelijkste optie. Je hoeft er verder niet over na te denken en ’s morgens heb je alleen (warm/koud) water nodig. Het genoemde Expedition Breakfast bevat havermoutvlokken, gedroogd fruit, suiker en melkpoeder. Nadeel van dit soort ontbijtjes is dat ze voor sommige mensen teveel zijn en/of te zoet. Daarnaast zijn ze nogal duur en zwaar.
Hartkeks, tortilla’s, crackers en dergelijke
Hartkeks (van Trek ’n Eat) zijn harde voedzame koekjes. Je kunt ze als koekje eten, maar ook ter vervanging van brood. Twee koekjes staan gelijk aan een boterham. Eet je ’s morgens normaal twee boterhammen, dan zou je nu vier hartkeks kunnen eten. In één verpakking zitten twaalf hartkeks en ze wegen 125 gram. Een makkelijke, voedzame en lichte keuze. Ze zijn verkrijgbaar bij Bever voor 95 cent per pakje, dus ook nog wel betaalbaar.
Een andere Hartkek is die van Globetrotter. Deze zijn rond, verpakt per zes stuks en kosten 59 cent.
Alternatieven voor Hartkeks
Een alternatief voor Hartkeks zijn tortilla’s, andere crackers of bijvoorbeeld het Scandinavische Tunnbröd.
Tortilla’s kun je in de supermarkt krijgen. Tortilla’s zijn lekker maar wel zwaar. Ze combineren goed met hartig beleg maar ook met zoet.
Tunnbröd is een smaakvol flatbread, je kunt het in Zweden kopen in de supermarkt. De Samen bakken het zelf en in de hutten op de Padjelantaleden kun je het krijgen. Bij Ikea is het ook te koop, 225 gram voor € 1,99.
Crackers, zoals Knackebröd, zijn juist licht maar gaan makkelijk kapot en zijn qua verpakking vrij groot en niet handig om in je rugzak te proppen (weet ik uit ervaring…).
Een andere optie is het zelf maken van toerbrood. Ik heb me daaraan nog niet gewaagd, maar weleens toerbrood gegeten in Zweden. Het is een zwaar en voedzaam brood dat lang houdbaar is. Ben je hierin geïnteresseerd kijk dan eens op de website van hikingadvisor.be.
Zoet en hartig beleg
Sommige mensen vinden de hartkeks te hard en te droog. Dit kun je oplossen met zoet/hartig beleg. In de supermarkt vind je een ruime keuze aan kleine verpakkingen met chocoladepasta, pindakaas, jam en honing. Met één verpakking kun je meerdere hartkeks beleggen.
Natuurlijk is het afhankelijk van hoe dik je het erop smeert. Ikzelf eet zo’n zes hartkeks per ontbijt en gebruik hier één miniverpakking voor. Jam (of ander beleg) kun je ook overdoen in een plastic (goed afsluitbaar) potje, zodat je voor meerdere dagen bij je hebt en je produceert geen afval.
Wat hartig beleg betreft is de keuze, net als bij zoet beleg, afhankelijk van je smaak.
Er zijn miniverpakkingen leverpastei en paté (van Unox), die lang houdbaar zijn en makkelijk smeerbaar. Er zijn handige dekseltjes voor deze blikjes (per drie verpakkingen krijg je één dekseltje) en op die manier kun je één blikje voor meerdere dagen gebruiken. De blikjes zijn 56 gram.
Ben je meer een kaasliefhebber, kies dan voor de tubes smeerkaas van Danish Chef. Deze liggen in de koeling, maar onze ervaring is dat je ze prima mee kunt nemen tijdens een trektocht zonder koelbox op je rug ;). Ze zijn verkrijgbaar in de smaken naturel en alpenkruiden. Ze zijn 85 gram en je kunt er makkelijk een week je ontbijt of lunch hartkeks mee beleggen.
Havermout, Brinta, Cruesli en Muesli
Veel mensen vinden het prettig om de dag te starten met havermout, muesli of iets dergelijks. Iedereen kan zijn eigen samenstelling en smaak volgen en zo het perfecte ontbijtje fabriceren.
Volle melk
Allereerst zou ik voor volle melkpoeder gaan. Je kunt de extra calorieën goed gebruiken en volle melk is gewoon lekkerder dan magere melk (van poeder). Een goed merk is Two Cows, verkrijgbaar bij o.a. de Jumbo en Albert Heyn. Het blik bevat 400 gram en is 4,35.
Zelf maken van granola
Dan ga je experimenteren met de rest. Wij maken zelf onze granola. Cruesli, een merknaam, is in de oven geroosterde muesli. Eigenlijk is dit granola. Voor het recept verwijs ik je graag naar Jamie Oliver.
De basis zijn havermoutvlokken en hier voeg je gedroogde vruchten, rozijnen, kokossnippers, bananenchips aan toe. Overigens kun je bij het zelf maken van granola ook alle kanten op, wat jij lekker vindt voeg je toe, andere zaken laat je weg. Je kunt het heel duur maken (met lijnzaad, chiazaad en dure noten) maar ook een simpele versie met vooral havermoutvlokken, bananenchips en rozijnen.
Het is lekker en heel makkelijk te maken. In ieder geval is aan deze granola geen suiker toegevoegd. Hoe meer noten je toevoegt hoe voedzamer de granola wordt.
Dé mix
Dan is het zaak om jouw ideale mix te vinden Een optie staat hieronder, maar het is belangrijk dat je zelf experimenteert tot je de juiste mix hebt gevonden. En wil je juist warm water of koud?
- 45 gram granola
- 30 gram volle melkpoeder
- 250 ml warm/koud water
Je kunt Brinta toevoegen als je dat lekker vindt. Brinta is licht en voedzaam, maar heeft een specifieke smaak waar je van moet houden. Brinta is het lekkerste met warm water.
- 30 gram Brinta
- 30 gram volle melkpoeder
- 25 gram granola
- 250 ml warm water
Deze opties zijn 75-85 gram. Je kunt ook voor havermout gaan. Het is handig dat je na je proef-ontbijt actief bezig bent zodat je kunt kijken wanneer je weer trek begint te krijgen, kortom hou je het vol op deze mix?
Gewicht per dag
Voor het ontbijt voor twee personen reken ik op 150 gram, voor de lunch op 125 gram (één pakje hartkeks), plus het beleg (ca 30 gram). Voor het avondeten reken ik 300 gram. Voor tussendoortjes rekenen we 260 gram. Per dag: 865 gram.