De Veluwe, in ieder jaargetijde een mooie bestemming. Een grote variatie van landschappen en veel wild. We maakten drie fijne wandelingen.
In de herfst, enkele maanden later, bezoeken we de Veluwe nog twee keer. We hebben ons ten doel gesteld om 21 nationale parken binnen een jaar te bezoeken. Daarom gaan we in september op pad in de Nationale Parken Veluwezoom en De Hoge Veluwe. Lees er hier meer over! In oktober zijn we weer op de Veluwe om onder andere de Trage Tocht Deelerwoud te maken, waarover je onderaan deze pagina kunt lezen.
Drie gebieden, drie wandelingen
We verblijven in Otterlo, de eerste dag wandelen we in het gebied Planken Wambuis, dat westelijk van het nationale park De Hoge Veluwe ligt. De tweede dag maken we een Trage Tocht vanuit Otterlo en de laatste dag gaan we naar Radio Kootwijk.
Wil je meer informatie over het Hulsthorsterzand, een mooi wandelgebied bij Harderwijk, aan de meest westelijke kant van de Veluwe, klik dan hier.
Planken Wambuis
We starten onze wandeling bij Oud Reemst. We wandelen eerst een stukje langs een mooie beukenlaan voordat we de route oppikken. Die wordt aangegeven met stenen met een gele stip. De originele route is 8 kilometer, wij besluiten dit rondje iets uit te breiden.
We wandelen richting theehuis De Mossel en pakken daar het klompenpad op. Via dit pad en de gele route komen we terug bij de parkeerplaats. Zo lopen we wat langer in het Planken Wambuis gebied en zien we meer wild!
Veel afwisseling
Zo gezegd, zo gedaan. Het eerste deel, we lopen van Oud-Reemst met de klok mee, is heel afwisselend. We wandelen langs heide, hier en daar al wat hoogteverschil. En we horen tijdens de lunch geknor en geritsel. Er zijn wilde zwijnen in de buurt!
Als we eenmaal bij Planken Wambuis zien, zien we een wildobservatieplek. En ja, daar loopt een rotte everzwijnen. Wist je dat zo’n familie wel uit 30 zwijnen kan bestaan? We zien dat ze veel kleintjes hebben. Een koddig gezicht hoe die biggen over elkaar heen buitelen.
Een rotte, een zeug en een keiler
Nu kijken we natuurlijk achter iedere boom en struik. Even later zien we een nieuwe kleinere rotte. Een keiler (een mannetje) en een zeug (vrouwtje) met een grote groep biggen. Ze voelen zich op hun gemak en gaan lekker hun gang, terwijl ik van een afstand foto’s neem.
We wandelen verder en komen nog oog in oog te staan met een prachtige ree. Het kan niet op hier!
Via het klompenpad en de gele route wandelen we terug naar de auto. Planken Wambuis is een mooi en rustig gebied waar het heerlijk wandelen is en als je op zoek wilt naar wild, dan heb je hier volop kans!
Informatie
- Start –en eindpunt: Oud-Reemst, parkeerplaats langs de weg van Otterlo naar Schaarsbergen
- Lengte: officieel 8 kilometer, verlenging mogelijk, wij wandelden 13 kilometer
- Niveauverschil: nihil
- Informtie: op de website van Natuurmonumenten
Trage Tocht Otterlose Zand en de Plijmen
De volgende dag wandelen we Trage Tocht Otterlose Zand en de Plijmen. Een mooie wandeling, gedeeltelijk door het noordelijke wat stillere deel, van het park. Met lekkere lunch bij het Paviljoen. Onderweg zien we edelherten, reeën en moeflons.
Het eerste deel is even zoeken, de beschrijving is op zich duidelijk maar er zijn op een paar punten zoveel zanderige paadjes dat we ons makkelijk vergissen. Het deel op het Otterlose Zand is heerlijk rustig en uitgestrekt. Hier zien we moeflons.
Jachthuis St Hubertus
Bij het Jachthuis Sint Hubertus neemt de omgeving meer een parkachtig karakter aan. Dit is even wennen. We houden meer van ruig en natuurlijk. Even later, in het Fazantenpark is het juist heel gevarieerd en heuvelachtig. Hier zien we een enorm edelhert genieten van de blaadjes. Het duurt even maar dan komt hij uit het struikgewas en kan ik een prachtige foto maken.
Lunch en Museonder.
Na de verkenning van het Museonder en de heerlijke lunch bij het Paviljoen gaat de wandeling verder. De Franse berg en het mooie kunstwerk laten een andere kant van het park zien. Wat een variatie binnen één park!
Fietsen
In de avond komen we terug in het park. We pakken de witte gratis fietsen en rijden van ingang Schaarsbergen naar het Bosje van Staf. Hier is een wildobservatieplaats. Het is er behoorlijk druk. Grote kuddes moeflons, reeën en edelherten staan in de verte te grazen. Wij vinden het eigenlijk te ver. We vinden het leuker om wild ietsje dichterbij gade te slaan.
Even later kan dat ook, wanneer we weer op de fiets stappen zien we in de schemering diverse reeën en everzwijnen.
Informatie
- Start- en eindpunt: Trage Tocht Ingang Otterlo
- Lengte: 16 kilometer
- Niveauverschil: hier en daar flinke verschillen, heuvelachtig
- Informatie: website van de wandelzoekpagina
Radio Kootwijk
Radio Kootwijk is een oud episch gebouw, van waaruit vroeger boodschappen werden verstuurd naar Indonesië en schepen op de verre oceanen. Er was een dorpje bij dat volledig zelf voorzienend midden in dit prachtige natuurgebied lag. Nu wordt het gebouw gebruikt als kantoor en in de woningen wonen gewone mensen zoals jij en ik… En je kunt heerlijk wandelen in dit gebied.
De Heideroute
We volgen de rode route, de heideroute. We zijn er in het broedseizoen (van half maart tot half juli) wat betekent dat de route enigszins omgelegd is en we veel over fietspaden wandelen. We zien de heide dus wel, maar lopen er minder overheen. Dat is jammer. Het is hierdoor ook een iets minder afwisselende route.
Het gebouw
We starten bij de parkeerplaats en maken direct het rondje om het gebouw Radio Kootwijk. Er staan info borden en de geschiedenis is interessant. Je hebt hier ook direct weids uitzicht over de heide. In augustus en september wanneer de heide in bloei staat vast een prachtig gezicht.
Wild?
De route volgt een aantal prachtige (beuken)lanen. We speuren naar wild, omdat we de afgelopen dagen al veel wild gezien hebben, denken we nu dat achter iedere boom een ree of zwijn staat. Op de heide zien we in de verte een everzwijn scharrelen. We komen daar ook de schaapskudde tegen. Deze kudde komt van Hoog Baarlo.
Na een flink stuk langs het fietspad gelopen te hebben maken we een lus en lopen we een stuk langs de rand van het bos terug. Een mooi gevarieerd stukje, met prachtig uitzicht over de Hoog Buurlosche Heide.
Hoog Baarlo, terug in de tijd
We komen langs het gehucht Hoog Baarlo. Hier is de omgeving nog in de oude staat, zoals het er pakweg 100, 200 jaar geleden ook uitzag. Schitterende boerderij, mooie moestuin, de schaapskooi. Er hangt een fijn sfeertje hier en je kunt er goed pauzeren.
Er volgt een stuk over de Achterste en Voorste Steenberg en dan ben je weer terug bij de parkeerplaats. Tijdens de laatste meters steekt een zeug over met een grote groep biggetjes! De biggen zijn echt koddig en scharrelen lekker rond. Wat een magisch einde van een fijne wandeling!
Informatie
- Start- en eindpunt: Parkeerplaats Radio Kootwijk
- Lengte: 12 kilometer, rood gemarkeerd.
- Niveauverschil: hier en daar heuvelachtig
- Informatie: de website van Staatsbosbeheer
Accommodatie
We verbleven op camping Beek en Hei in Otterlo. We sliepen daar in een luxe trekkershut, dit betekent dat je een eigen wc hebt, voor de rest is het niet bepaald luxe. Kamperen was nog niet toegestaan, het sanitair was namelijk nog gesloten i.v.m. Corona. Dit is op zich een aangename camping, praktisch gelegen. Er is veel ruimte, de tentplekken liggen er mooi bij.
De trekkershutten zijn echter hopeloos gedateerd. Er zijn leukere plekken om te overnachten! Het meubilair is oud, het keukentje voldoet, maar het geheel is echt sfeerloos. Als we opnieuw zouden moeten kiezen zouden we ofwel gaan kamperen ofwel ergens voor iets meer geld hebben overnacht.
Trage Tocht Deelerwoud
We hebben de wandeling iets aangepast. De Trage Tocht is in totaal 16 kilometer, wij maken er ongeveer 14. Het eerste deel door het bos, hebben we ingekort. Het startpunt is in Loenen, aan de Groenendaalseweg. Een beetje lastig te vinden, Google Maps stuurt je over een parallelweg voor bestemmingsverkeer wanneer je uit het zuiden komt. Rij vooral door en dan kom je op het kleine parkeerplaatsje.
De A50
De wandeling start aan de oostkant van de A50, die behoorlijk wat herrie maakt. We gaan via een tunneltje naar het Deelerwoud. Al snel sterft het geluid gelukkig weg en na een minuut of 20 is het heerlijk rustig!
Het Deelerwoud
Het Deelerwoud ligt ingeklemd tussen de twee nationale parken De Hoge Veluwe en Veluwezoom. Het is een vrij onbekend gebied. Een glooiend gebied, met bossen en heide, waar relatief veel wild leeft omdat het minder bezoekers trekt. Er leven Schotse Hooglanders, edelherten, damherten, reeën en wilde zwijnen.
Het is een afwisselend gebied. Het eerste deel, door het bos, lijkt het een gebied zoals je vaker ziet, strakke boslanen, productiebos, maar niet veel later zien we dat de omgeving ruiger wordt en meer heuvelachtig. Een natuurlijk, rijk bos, afgewisseld met stukken heide. Hierdoorheen wandel je een aantrekkelijke route.
We zien meerdere Schotse Hooglanders, helaas geen ander wild dit keer. Maar ik kan me goed voorstellen dat andere dieren zich hier thuis voelen.
Herfstkleuren
Op meerdere plaatsen is goed te zien dat de herfst zijn intrede heeft gedaan. Veel paddenstoelen, prachtige verkleuringen aan de bomen. En soms staat er één eigenwijze boom tussen de groene bomen, mooi te wezen!
Informatie
- Start -en eindpunt: Parkeerplaats Groenendaalseweg, dit is de parallelweg langs de A50, Loenen
- Lengte: totale lengte Trage Tocht 16 kilometer, wij hebben de tocht iets ingekort
- Markering: geen markering, wij liepen de tocht met Route.nl waar we de punten zelf ingezet hebben, je kunt ook de beschrijving van de Trage Tocht volgen.
- Niveau: heuvelachtig terrein, geen steile stukken
- Informatie: op de website Wandelzoekpagina vind je de beschrijving en een kaartje